Home

Achtergrond 9 reacties

'Illegaal staartknippen in varkenshouderijen'

In Europese varkenshouderijen worden staarten op illegale wijze geknipt. Ook is het welzijn van varkens in de houderijen slecht.

Dat blijkt uit undercoveronderzoek van de Europese dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming. Tijdens het onderzoek werden zestig varkenshouderijen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Hongarije gefilmd door leden van de dierenorganisatie.

In de bedrijven werden varkens routinematig geknipt, iets dat volgens de Europese wetten verboden is. Daarnaast ontbrak er op de meeste houderijen verplicht afleidingsmateriaal voor de dieren. Volgens Compassion in World Farming is ook de bewegingsvrijheid van de dieren in de bedrijven veel te beperkt.

De dierenorganisatie wil met het onderzoek de Europese Unie erop aandringen dat houderijen zich aan de EU-regels dienen te houden. In 2009 wil de Europese Unie een nieuwe richtlijn ontwikkelen voor het welzijn van varkens.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkensboer in het zuiden

  wie laat die mannen binnen om te filmen

 • no-profile-image

  boer

  In de meeste systemen KAN stro gewoonweg niet. Dit komt door het feit dat burgers (dus ook jij) een paar jaar geleden liepen te schreeuwen dat milieu belangrijk was. Hierop heeft de varkenshouderij ingespeelt en milieuvriendelijke stallen gebouwd. Nu deze hype voorbij is, wordt het dierwelzijn weer belangrijk en moeten we stro gaan gebruiken. Echter de stallen zijn nog lang niet afgeschreven en stro past niet in miliuevriendelijke stallen, dit heeft vooral te maken met mestafvoer. En misschien heeft de ah naar de consument wel een eerlijk beleid, maar naar de boeren in elk geval niet. Onlangs moesten we verdoofd gaan castreren (moest van de consument, dus ook van jou), dit hebben wij opgepakt en oa ah (lees consument) heeft ons beloofd om mee te betalen. En wat denk je ....??? Ik baal er behoorlijk van zo langzamerhand dat eerdere ontwikkelingen niet erkend worden en meteen weer beginnen te roepen dat het allemaal anders moet. Er is niets mis mee met extra afleidingsmatriaal en dat hebben we allang regeld, maar stro ?? Nu ff niet......

 • no-profile-image

  Annemarie

  Zie onderstaande reacties en begrijp..
  Enkel en alleen kritiek en negatief - hoezo koopt de consument niet duurder vlees? Supermarkten doen toch mee, met op grote schaal kiloknallers vooraan leggen en biologisch vlees ergens in een hoekje? (Uitgezonderd AH, een van de weinigen met eerlijker beleid). Hoe dan ook - ik als vrouw en niet varkenshouder dus onervaren - wat is er mis mee met wat afleidingsmateriaal en wat stro? Is dat nou zo'n zware en dure opgave??? Er is een verschil tussen niet kunnen en niet willen he!

 • no-profile-image

  boer bart

  heel slim van die onderzoekers om te melden dat ze in meerdere landen hebben onderzocht.
  daarmee weet je nooit of er in nederland iets mis is.
  en kun je toch de hele sector zwart maken.

 • no-profile-image

  voorlichter

  wat is dit toch weer voor onzinverhaal
  over "knippen"van staarten en geen afleidingsmateriaal gefilmd in stallen
  Is toch gewoon triest dat zo'n onzinverhaal de media weer haalt.
  Iedere echte boer in nederland neemt dit toch niet serieus alleen mensen die er geen
  verstand van hebben maar toch wat willen zeggen

 • no-profile-image

  Geert

  Het waren vrouwen. en...hiermee zet de veehouderij zich toch weer goed te kijk. Grote monden over hun liefdevolle zorg en ondertussen maar aan knoeien.

 • no-profile-image

  hoeveel groepen zijn

  de zoveelste groep van niets nutten die aan de bel hangen.
  Donoren aan dze groepen van niets nutten ik richt mij tot u.
  Betaal een kleine 10-20 eurocent per kilo meer en zeg wat men wenst, laat de keten z'n controles doen en zware boetes uitdelen. Dan hebben we in no time alle argumenten tegen weggenomen. En daarmee ook het zogenaamde bestaansrecht van de dierenactivisten. Deze zullen zich dan wel gaan richten op de goudvissen,hamsters en konijntjes toch?

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Weer een geflipt verhaal, voor het welzijn van dieren moeten er bepaalde handelingen gebeuren. Dit is vrijwel pijnloos maar als er varkens bij zijn die bij meerdere varkens in de staart bijten is de pijn veschrikkelijk. Dus beter voorkomen dan erstige pijn! Dit heeft weinig met verveling te maken, meestal is het een weersverandering! En je hebt er altijd wel is een vervelend varken tussen. Je kunt het verglijken met jongeren die altijd liggen te etteren. Als er niet optijd wordt in gegrepen steken ze je uiteindelijk met een mes neer. Als ze optijd met een gummieknuppel een goed pak slaag kregen waren er veel minder gevangenissen nodig. En zeker optijd genezen! Zachte heel meesters maken stinkende wonden! Wat bij de dieren betreft, zoals hier vaker gezegt wordt, consument betaal een beetje meer voor het vlees. Dan draag je ook verantwoordelijkheid en de boeren kunnen het dan ook betalen. Zij staan nu overal alleen voor en die grote schreeuwers betalen niet!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Annemarie, jouw opmerking v.w.b. de supermarkten is treffend; kiloknallers voorop en biologisch in een hoekje.
  Dit geldt voor alle agrarische produkten. En weet je hoe dit komt? Omdat de produkten waarvoor aan alle eisen moet worden voldaan zoals welzijn, voedsel en noem maar op een minimum prijskaartje hangt. En dit prijskaartje ligt hoger dan de geïmporteerde produkten waar de eisen en regels van het (let op!) exporterend land gelden. Maar de grootste winstmarge voor de supermarkten zit bij de zogenaamde kiloknallers van de gangbare landbouw. Ze liggen niet voor niets vooraan. En dit is als varkenshouder, melkveehouder of tuinder om helemaal gefrustreerd van te raken. Je wordt als boer en consument gewoon voor de gek gehouden. De nederlandse boer doet precies wat de overheid voorschrijft en de consument wenst, en loopt zich vervolgens helemaal kapot op de goedkope import. En dit is nou net de strategie van de overheden. In de media preken ze voor het belang van goede, gezonde en verantwoorde voeding, maar stiekem willen ze de consumtent het goedkopere buitenlandse voedsel door de strot duwen vanwege het behoud van koopkracht. En AH en consorten doen hier vrolijk aan mee met hun propaganda machine. In reclamespotjes loop het over van nostalgie, maar in werkelijkheid tellen alleen de harde knikkers. Koopkrachtbehoud en tevreden (kapitaalkrachtige) aandeelhouders van de supermarkten, wat wil je nog meer. En op zijn tijd de media wat negatieve berichtgeving over de producenten naar buiten laten strooien, zodat de wandaden van overheden en de inkoopstrategie van de voedingsconcerns buiten de schijnwerpers blijft.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.