Home

Achtergrond

Ierse runderen testen positief voor dioxine

Een aantal Ieren runderen die zijn gevoerd met door dioxine vervuild veevoer vertonen sporen van het gif.

Hoewel het dioxineniveau twee tot drie keer boven het toegestane maximum ligt, is er volgens het ministerie van landbouw in Dublin geen gevaar voor de volksgezondheid. ''De monstens voldoen technisch gesproken niet,'' aldus minister Brendan Smith.

De Ierse regering heeft vanaf het begin van het dioxineschandaal aangegeven dat er behalve tien varkensbedrijven ook 38 boerderijen met rundvee bij waren betrokken. Op al die bedrijven is het vee getest en daarbij kwam op drie boerderijen het te hoge gehalte dioxine aan het licht.

De betrokken dieren zijn geruimd en de bedrijven mogen voorshands geen dieren leveren voor de slachterij. Smith heeft al eerder gezegd dat dioxine bij runderen 'een heel ander verhaal is dan bij varkens'. In de onderzochte stukken varkensvlees lag de concentratie dioxine 80 tot 200 keer boven de limiet, deelde het ministerie zondag al mee.

Minister Smith en premier Brian Cowen zijn maandagavond en dinsdagochtend opnieuw in overleg geweest met de vleesindustrie. Die weigert het slachten van varkens te hervatten zolang de overheid niet toezegt de kosten van de massale terugroepactie te betalen. Dublin hoopte eerst dat de EU daarvan een deel voor haar rekening zou nemen maar dat is volgens Ierse bronnen afgewezen. Brussel staat wel toe dat Ierland zelf de boeren en vleesbedrijven een schadevergoeding betaalt. De twee grootste Ierse vleesbedrijven hebben inmiddels ruim 1.100 mensen op non-actief gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.