Home

Achtergrond 178 x bekeken 4 reacties

Ierse bond: terughalen varkensvlees een ramp

Het terughalen van alle varkensvlees in Ierland is 'een absolute ramp in deze belangrijke tijd van het jaar voor de varkenshouders', aldus de Irish Farmers Association.

Minister Brendan Smith van landbouw heeft inmiddels meegedeeld dat 47 boerderijen onder restrictie zijn geplaatst omdat ze mogelijk met dioxine vervuild veevoer - afkomstig van een inmiddels bekende leverancier - hebben gebruikt

Hoewel daar ook ruim dertig rundveebedrijven bij zijn, achten de autoriteiten terugroepen van dat vlees - dat ook veel in ons land wordt verkocht - niet nodig. ''De situatie rond rundvlees ligt heel anders. Onze beoordeling op basis van adviezen van de Food Safety Authority of Ireland is dat in dit stadium geen verdere actie nodig is,'' aldus minister Brendan Smith van landbouw.

Volgens de FSAI en het ministerie van landbouw in Dublin is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Toch is uit voorzorg gelast dat alle al sinds september geproduceerde varkensvlees en daarvan gemaakte producten worden verwijderd. Dat is een enorme klap voor de ongeveer 400 varkensfokkers in het land, stelt voorzitter Padraigh Walshe van de Irish Farmers Association. Volgens Walshe kan over een paar dagen 'weer absoluut veilig varkensvlees van Ierse boeren in de schappen liggen'.

Inmiddels volgt ook de Britse voedselveiligheidsdienst de ontwikkelingen op de voet. Groot-Brittannie is verreweg de grootste importeur van varkens- en ander vlees uit Ierland. De Food Standards Agency in Londen vindt het echter tot nu toe niet nodig om Iers vlees terug te roepen of andere maatregelen te nemen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nico

  goed koop is weer eens duur koop
  we hebben in nederland genoeg varkens om de winkels te bevoorraden
  waarom tog altijd de goedkope troep uit het buitenland
  het eten mag nooit wat kosten
  neem een eerlijk stukje vlees en laad de buitenlandse liggen
  voor uw eigen bestwil

 • no-profile-image

  mike

  daar staan de Ieren dan met hun 'veilige' en 'natuurlijke' producten.
  Ben benieuwd wat hun lobyisten in Brussel hierop gaan zeggen? Met z'n allen aan het vlees uit Zuid America

 • no-profile-image

  pfffffffffff

  AH met de Greenfields. Gaan ze nog konijn uit China halen ook ?
  Wanneer wordt die arrogante supermarkt eens aangepakt, met een boete waar ze 2 jaar voor moeten buffelen, om net de zaak overeind te houden ?? Agrariers worden ook gepakt als ze foutjes maken, met hun keuzes.

 • no-profile-image

  veehouder

  Albert Heijn verkoopt toch dat Ierse vlees of niet ? Dit jaar daar maar geen vlees meer kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.