Home

Achtergrond 200 x bekeken

Ieren halen alle varkensvlees terug wegens dioxinegevaar

De Ierse overheid heeft gelast dat alle sinds september geproduceerd varkensvlees en varkensvleesproducten uit de handel wordt teruggehaald wegens het risico op dioxine vergiftiging.

De maatregel volgt op de vondst van dioxine in geslachte varkens door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Vermoed wordt dat de dieren vergiftigd voer hebben gegeten. Uit onderzoek bleek dat het vlees tot 200 keer zoveel doxine bevatte dan de maximaal toegestane hoeveelheid.

De autoriteiten hebben de Ieren ook aangeraden alle geproduceerd varkensvlees dat ze nog hebben te vernietigen. Het gaat daarbij niet alleen om vlees zelf maar ook om bacon, ham, worstjes en alle andere producten waarin varkensvlees is verwerkt.
De dioxine werd maandag eerst ontdekt bij het routine-testen van enkele vartkens waarna de resultaten zaterdag werden bevestigd door een Brits referentielaboratorium. Volgens het hoofd van de medische dienst in Ierland, dr Tony Holohan, hoeven mensen die de laatste tijd varkensvlees hebben gegeten niet naar de dokter om zich te laten onderzoeken. Ierse politici vergelijken de vondst echter met uitbraken van BSE en MKZ.

De VWA adviseert, in de lijn van de Ierse maatregelen, het Nederlandse bedrijfsleven Iers varkensvlees eveneens uit de handel te halen.

Lees ook op Boerderij.nl: Ieren roepen alle varkensvlees terug

Of registreer je om te kunnen reageren.