Home

Achtergrond

Huizinga: veel mis bij waterschapsverkiezingen

Er is "veel misgegaan'' bij de waterschapsverkiezingen.

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) heeft dat dinsdag in de Tweede Kamer gezegd. Veel van de uitgebrachte stemmen bleken ongeldig omdat mensen bijvoorbeeld hun geboortejaar niet hadden ingevuld. Huizinga heeft de Unie van Waterschappen gevraagd de uitvoering van de verkiezingen te evalueren.

Zelf wil ze komend voorjaar met scenario's komen om de opkomst voor de waterschapsverkiezingen te verhogen. De opkomst bleek deze keer gemiddeld 24 procent. Tot teleursteling van het kabinet is dat nagenoeg evenveel als eerder. "Deze verkiezingen hebben niet gewerkt als reclame voor de waterschappen'', aldus Huizinga.

Het was dit jaar voor het eerst dat er overal in het land gelijk gestemd werd en dat groepen en politieke partijen aan de verkiezingen meededen. Het was de bedoeling dat mensen ook via internet konden stemmen, in de hoop dat de opkomst hoger kon zijn. Maar omdat internetstemmen niet veilig bleek is daar van afgezien.

Voorzitter Sybe Schaap van de Unie van Waterschappen zei vorige week dat er nog maar twee alternatieven mogelijk zijn: de waterschapsverkiezingen combineren met de gemeenteraadsverkiezingen of indirecte verkiezingen, zoals bij de Eerste Kamer. Huizinga zei dinsdag in de Kamer dat onder meer gekeken zal worden naar het laten samenvallen met andere verkiezingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.