Home

Achtergrond 207 x bekeken 2 reacties

Hogedrukketel zuivelfusie

Exact 363 dagen nadat Friesland Foods en Campina hun ’verkenning’ naar een fusie van de zuivelcoöperaties bekendmaakten, is er het finale groene licht.

De Europese Commissie stemt onder voorwaarden in, de ledenraden van beide ondernemingen deden dat vanmiddag ook.

Die vertegenwoordiging van de boeren moet zich in een hogedrukketel hebben gewaand. Mededingingscommissaris Neelie Kroes had nog maar net haar zegen gegeven aan de fusie of de ledenraden moesten hom of kuit aan de besturen van beide coöperaties geven. Daarmee werden zij onder te hoge druk gezet en was het een kwestie van slikken of stikken.

Natuurlijk zijn de raden vooraf gemasseerd en was er op beide hoofdkantoren wel een idee welke eisen Brussel zou stellen. Dat slechts twee fabrieken en enkele merken moeten worden afgestoten, is ook een meevaller. Zwaarder is de eis om maximaal 1,2 miljard liter rauwe melk beschikbaar te stellen.

Want hoeveel boeren gaan vrijwillig, ondanks de mooie premie, weg bij de zuivelreus? Zeker als zou blijken dat de nieuwe eigenaar een (tijdelijk) vertrouwensprobleem heeft. Hoe lang moet FrieslandCampina aanvullen? Kunnen vertrekkers terugkeren op hun schreden? De terechte blijdschap dat Nederland een zuivelpartij krijgt die internationaal meer dan mee kan, maakt de powerplay richting leden niet helemaal goed.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Wat een waardeloos artikel.
  Stemmingmakerij van de hoogste plank van een schrijver niet niet thuis is in de cooperatieve wereld of agro wereld.
  Vertegenwoordigers van de boeren zoals deze schrijver het noemt zijn meer dan voldoende en in zeer vroege stadia geinformeerd, gediscuseerd etc etc.
  Lof voor deze mensen door continu de mond dicht te houden en niet te lekken!!

 • no-profile-image

  tjongetjonge

  Dit slaat nergens op. Regioraadsleden zijn 2 weken geleden volledig ingelicht en hebben alle tijd gehad om hun afweging te maken.

  Voor dit artikel is slechts 1 term
  STEMMINGMAKERIJ

Of registreer je om te kunnen reageren.