Home

Achtergrond 207 x bekeken

Hoge benzineprijs in Nederland valt mee

Het verschil in prijs van benzine in ons land ten opzichte van andere landen is minder hoog dan de Europese Commissie doet voorkomen.

Dat neemt niet weg dat de kale prijzen, zonder het meerekenen van accijns en belasting, gemiddeld hoger lijken te liggen dan in andere Europese landen. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zet het onderzoek naar de oorzaken voort.

Dat heeft de CDA-bewindsvrouw geschreven aan de Tweede Kamer, die aandrong op onderzoek. Uit een vergelijking van de Europese Commissie bleek de prijs in ons land gemiddeld zo'n 7 tot 16 procent hoger te zijn.

Volgens Van der Hoeven gaat die vergelijking te veel uit van adviesprijzen en wordt te weinig rekening gehouden met de in de praktijk gehanteerde lagere prijzen, zoals bij onbemande en witte pompen. Bovendien zijn er kortingen voor trouwe klanten en grootgebruikers.
Volgens Van der Hoeven is zo ten onrechte het beeld ontstaan dat pompstations en benzinemaatschappijen in Nederland veel meer winst konden maken dan pompstations in het buitenland.

Dat de prijzen in ons land hoger zijn, kan ook te maken hebben met de dichtheid van de bevolking, waardoor het huren van grond voor een pompstation relatief duur is. Ook is "denkbaar'' dat de strengere milieu-eisen in ons land leiden tot hogere kosten.

Daarnaast is Nederland dichter bezaaid met benzinepompen dan andere Europese landen, waardoor de omzet per bedrijf lager uitvalt en de vaste kosten dus omgerekend moeten worden over minder liters. Ook lokken supermarkten hier in mindere mate klanten met goedkope benzine voor hun winkeldeur. Van der Hoeven denkt medio volgend jaar meer inzicht te kunnen geven in de oorzaken van de prijsverschillen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.