Home

Achtergrond 221 x bekeken

Herinvoering klepkeuring klap voor waaghouders

NBW-Q is teleurgesteld over het besluit van minister Verburg om vanaf maandag weer klepkeuring in te voeren bij de exportverzamelplaatsen.

Dat zegt oud-VWA-medewerker en bestuurslid van de stichting Jan de Kruijf in een reactie. NBW-Q is de onafhankelijke stichting die toezicht houdt op het kwaliteitssysteem van de waaghouders.

De Kruijf wijst er op dat het kwaliteitssysteem in juni is goedgekeurd na langdurig overleg met de VWA en het ministerie van landbouw. "De evaluatie van accountants Ernst en Young is met beide partijen doorgesproken en wij hebben op grond van die gesprekken wijzigingen voorgesteld en ingediend bij de VWA. Wij kregen toen van de dienst te horen dat we te laat waren en dat er geen ruimte meer
was."

Volgens de Kruijf spitsen de problemen zich vooral toe op de controlefrequentie en het sanctiebeleid. Hij stelt dat daarvoor een praktische oplossing was gevonden. De certificeerder SGS zou zelf de sancties op gaan leggen. De Kruijf vindt het pijnlijk dat de Stichting geen ruimte meer heeft gekregen om de veranderingen in te voeren en dat de exportverzamelplaatsen en waaghouders nu weer worden geconfronteerd met klepkeuringen. "Kennelijk heeft de VWA geen vertrouwen in de Stichting."

De Kruijf wijst ook op het politieke klimaat dat zeer gevoelig reageert op zaken die het dierenwelzijn aangaan. "De nuance ontbreekt wel eens. Ze willen geen enkele overtreding tolereren. Dat is een onmogelijke eis."

Voorzitter Toon Wassenberg van de Bond van Waaghouders is eveneens teleurgesteld. Ook hij is geïrriteerd over de manier waarop het overleg is afgekapt door de VWA. Hij verwacht dat de verbeteringen alsnog snel door kunnen worden gevoerd. "Er is geen sprake van meningsverschillen. Het verbaast ons dan ook dat ze nu weer de toevlucht nemen tot de klepkeuring die geen toegevoegde waarde heeft, maar alleen maar extra kosten meebrengt."

Lees ook Weer klepkeuring bij exportverzamelplaatsen

Of registreer je om te kunnen reageren.