Home

Achtergrond

Heemskerk betreurt vertraging WTO

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) zegt het heel jammer te vinden dat de wereldhandelsbesprekingen vertraging oplopen.

Afgelopen weekeinde werd duidelijk dat de politieke wil ontbreekt om tot overeenstemming te komen. "Politieke leiders hebben weliswaar de wens op een akkoord uitgesproken, maar dat wordt niet vertaald in voldoende politieke wi", constateert directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO.

Onderhandelaars in Genève hebben op hoofdlijnen wel overeenstemming over de heikele punten. Daarom was de verwachting dat een akkoord binnen handbereik lag. Heemskerk: "Een akkoord was een stimulans geweest van de wereldhandel in deze turbulente economische tijden. Ontwikkelingslanden kunnen nu pas nog later profiteren van het opheffen van handelsbarrières", zegt Heemskerk.

Hij reageert op het afblazen van de ministerstop door directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO. Landbouwminister Gerda Verburg kan leven met het afblazen van de handelstop in Genève. Verburg juicht uitstel toe, als dat tot een beter akkoord leidt, laat een woordvoerder weten.

Lees ook: WTO-akkoord wacht op Obama

Of registreer je om te kunnen reageren.