Home

Achtergrond 242 x bekeken

Heel Venetië dreigt onder te lopen

In Venetië is vanochtend de hoogste waterstand sinds 1979 geregistreerd.

Op de wereldberoemde Piazza San Marco staat het water al circa 80 centimeter hoog.

Het hoogtepunt van de overstroming wordt rond het middaguur verwacht. Het water in de lagune van Venetië staat dan 1,60 meter hoger dan normaal. Bij zo'n waterstand komt het hele stadsgebied blank te staan, ook de hoger gelegen delen. De bewoners van de lagunestad worden met luidsprekers gewaarschuwd, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

De Venetianen hebben in de Middeleeuwen hun stad op het water gebouwd om zich vijanden van het lijf te houden, maar kregen al in 782 voor het eerst te maken met 'acqua alta', hoog water dat de stad binnendringt. De daarop volgende eeuwen keerde het probleem steeds weer terug: in 1240 stond het water meer dan manshoog in de straten van Venetië.

Al sinds de 19e eeuw wordt gestudeerd op technische oplossingen voor het probleem. In 2003 werd begonnen met het project MOSE, een systeem van beweegbare afsluitingen die in geval van hoog water de lagune van Venetië moeten behoeden voor de toestroom van meer water uit de Adriatische Zee. De waterkering moet in 2011 klaar zijn en is vernoemd naar de Italiaanse naam van Mozes, de oudtestamentische profeet die de wateren van de Rode Zee wist te temmen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.