Home

Achtergrond 331 x bekeken

Handel meldt 20 procent omzetverlies

Handelsbedrijven in groente en fruit lijden naar schatting 20 omzetverlies vanwege de dalende waarde van het Britse pond en de afnemende vraag door de economisch recessie.

Dat blijkt uit reacties van exporteurs. Het Britse pond kostte vandaag ongeveer € 1,05. Daarmee is het 40 procent minder waard dan in 2006.

Exporteur Van Geest International en handelshuis Haluco lijden door de vooralsnog almaar zakkende waarde van het pond en de recessie, zeker verliezen, beamen ze. ”Er gaat 20 tot 25 procent minder groente en fruit naar Engeland”, reageert Philip van Geest van Van Geest International. Voor Van Geest gaat het om een omzetverlies van zo’n 20 procent.

Alex Boers van Haluco meldt eenzelfde schatting en een woordvoerder van The Greenery geeft aan dat ook dat bedrijf verlies lijdt, omdat import voor de Britten duurder wordt. Hoeveel omzet The Greenery ongeveer verliest, wil het niet kwijt.

De handelspartijen zeggen het verlies te compenseren door meer te verkopen in andere landen. ”Wij zijn daarom actief bezig nieuwe klanten en nieuwe verkopers te werven”, vertelt Van Geest. Het im- en exportbedrijf uit De Lier levert onder meer aardbeien aan hoofdzakelijk aan horeca, catering en groothandel in het Verenigd Koninkrijk en begeeft zich alleen op de daghandelsmarkt.

”We hebben daardoor geen last van contracten en kunnen valutaschommelingen deels compenseren door bijvoorbeeld een klasse II product te leveren”, aldus Van Geest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.