Home

Achtergrond 164 x bekeken

'Halvering ziekenhuisopnames door juist medicijngebruik'

Het aantal mensen dat jaarlijks in het ziekenhuis belandt door verkeerd gebruik van medicijnen kan in vijf jaar tijd zeker worden gehalveerd.

Dat schrijft de koepelorganisatie van apothekers KNMP vandaag aan de Tweede Kamer. Volgens cijfers zijn er nu elk jaar negentienduizend ziekenhuisopnames als gevolg van onjuist medicijngebruik. Experts die in opdracht van minister Ab Klink (Volksgezondheid) onderzoeken hoe de medicatieveiligheid kan worden verbeterd, komen op korte termijn met adviezen en aanbevelingen.

Vooral oudere patiënten die diverse geneesmiddelen gebruiken, hebben meer kans op problemen. Een gesprek met de apotheker en overleg met de arts kan helpen. Vanaf 1 februari 2009 ondersteunt de KNMP apothekers die dit soort medicijngesprekken voeren.
Uit een meldactie van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie en de zorgbelangorganisaties onder vijfduizend personen blijkt dat er nog wel wat schort aan de informatievoorziening aan patiënten over hun medicijngebruik. Zo zegt 23 procent soms en 12 procent nooit informatie van de apotheker te krijgen over het voorgeschreven medicijn. Bij herhaalrecepten krijgt 72 procent geen informatie over het gebruik van die medicijnen.

De resultaten laten zien dat bijna tachtig procent van de deelnemers dagelijks verschillende medicijnen gebruikt. Dat loopt op van twee tot drie medicijnen (40 procent) tot dagelijks meer dan tien medicijnen (7 procent). De deelnemers aan de meldactie vinden dat de apotheek moet controleren of medicijnen effect op elkaar hebben; 60 procent ervaart dat de apotheker daar goed op let, voor 40 procent is niet duidelijk of die controle gebeurt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.