Home

Achtergrond 258 x bekeken

HZPC-certificaat stijgt maximaal naar 45,90 euro

Het certificaat van aardappelhandelshuis HZPC is opnieuw met het maximum van 10 procent gestegen naar € 45,90. Dat is € 4,15 meer dan in mei van dit jaar. Ook het aantal aangeboden certificaten steeg flink: van 4.000 naar 18.300 stuks.

Alle 18.300 certificaten zijn verhandeld. Dit is een zeer hoog aanbod (4.000 in 2007 en 4.700 in 2006). "Naar de reden kun je alleen maar gissen", zegt Jan Hoogenboom, financieel manager bij HZPC. "Wellicht speelt de economische situatie een rol bij de wens om te verkopen. De vraag in de markt blijft intussen bestaan. Er zijn veel mensen die voor deze koers wel certificaten willen kopen."

HZPC betaalde over het boekjaar 2007/2008 een dividend uit van 6 euro per certificaat. "Voortreffelijk", zegt Hoogenboom hierover. "We zijn nu al heel vaak maximaal gestegen. We zien wel dat er nu meer evenwicht is gekomen in vraag en aanbod. Dat had ik ook verwacht. Je kunt niet altijd maar doorstijgen. Dat houdt een keer op. Dat geldt voor elke economische omgeving."

Wanneer de stijging stopt, kan Hoogenboom niet zeggen. "Zo’n voorspelling is niet te geven." HZPC houdt twee beurzen per jaar. In november, omdat het jaarverslag van HZC dan net is gepubliceerd. En in mei, als de prognoseprijs voor de pootaardappelen is bekendgemaakt. "Dat zijn belangrijke financiële momenten voor de onderneming", legt Hoogeboom uit. "Daarom houden we rondom die data een beursdag. De prognoseprijs geeft meer zicht op het verloop van het seizoen."

De beurs wordt verzorgd door de Friesland Bank. De prijs komt tot stand door vraag en aanbod. Daar rolt een notering uit. De orders sluiten een week voor de bekendmaking van de koers. Zo heeft de bank vijf dagen tijd voor verwerking van de orders.
HZPC begon in 1999 met de handel in certificaten. De eerste notering van 24 euro per certificaat. De onderneming heeft 783.725 certificaten uitgegeven. De eerstvolgende beursdag is op 29 mei 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.