Home

Achtergrond 188 x bekeken

'Guineaworm bijna uitgeroeid'

Gezondheidswerkers zijn er bijna in geslaagd om de guineaworm uit te roeien. Het Amerikaanse Carter Centre verwacht de guineaworm in 2010 te hebben uitgeroeid.

In 1986 hadden in Afrika nog 3,5 miljoen mensen te kampen met de worm, die meer dan een jaar in iemands lichaam leeft en dan naar buiten kruipt. Volgens de laatste telling waren er nog maar vijfduizend patiënten die last hebben van de worm, die ook wel Dracunculiasis medinensis genoemd wordt.

Mensen krijgen de worm binnen door ongekookt water te drinken, waar larven in wonen. De larven groeien in het menselijk lichaam, waardoor patiënten verscheidene grote wormen in hun lijf kunnen hebben. Patiënten lijden wekenlang pijn als de wormen het lichaam verlaten, meestal via de benen maar soms ook via de mond of de genitaliën.

De worm is niet dodelijk, hoewel patiënten soms wel bezwijken aan bijkomende infecties.

Gezondheidswerkers bestreden de worm vooral door samen met bewoners de hygiëne te verbeteren. Een vaccin tegen de worm bestaat niet. De enige remedie is zorgen dat de worm zich niet voort kan planten. Het Carter Center maakte bekend de komende jaren nog eens 43 miljoen euro te investeren om de worm definitief van de aardbodem te vegen.

Momenteel leeft de worm alleen nog in Mali, Niger, Ghana, Nigeria, Sudan en Ethiopië. De worm kreeg zijn naam toen kolonisten in de 17e eeuw in Guinea aan land kwamen en daar mensen zagen die last hadden van het vieze diertje.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.