Home

Achtergrond

Grote vakbondsdemonstratie tegen soepeler werktijden

Vakbondsleden uit diverse Europese landen hebben vandaag in Straatsburg gedemonstreerd tegen een versoepeling van de arbeidstijden.

Het Europees Parlement stemt woensdag over een voorstel daartoe. Volgens PvdA-Europarlementariër Ieke van den Burg waren zo'n 15.000 demonstranten op de been voor het gebouw van het EP. Onder hen bevonden zich enkele honderden Nederlanders. Onder anderen voorzitter Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV hield een toespraak.

De nieuwe arbeidstijdenrichtlijn houdt in dat EU-lidstaten makkelijker kunnen afwijken van een maximale werkweek van 48 uur. Volgens Jongerius zou het besluit neerkomen op het terugdraaien van de klok naar de vorige eeuw. Zeker in een tijd van economische neergang moeten werknemers kunnen rekenen op fatsoenlijke arbeidsnormen,aldus Jongerius. Het is onduidelijk of de nieuwe richtlijn woensdag steun krijgt in het EP.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.