Home

Achtergrond 334 x bekeken

Groeispurt leidt tot gescheurde bieten

Voor het eerst worden in bietenhopen gescheurde bieten aangetroffen.

Dat meldt bieteninstituut IRS. Het verschijnsel lijkt vooralsnog vooral in het Zuidwesten voor te komen. "Dit is bijzonder", zegt Hans Schneider, onderzoeker ziekten en plagen suikerbieten bij het IRS. "De groeischeuren zijn waarschijnlijk veroorzaakt door een groeispurt in de tweede helft van oktober. Voor die tijd was niemand iets opgevallen."

De bieten lijken brozer dan normaal, meldt het instituut. Het fenomeen wordt onderzocht in een bewaarproef. Voor dit moment adviseert het IRS om, indien mogelijk, de bieten snel te leveren aan Suiker Unie. Voorzichtig rooien en reinigen dient ook tot de aanbeveling. Afdekken is bij lange bewaring een pré.

Of registreer je om te kunnen reageren.