Home

Achtergrond 3 reacties

Graanlawine uit Oekraïne

De Europese Unie speelt een gevaarlijk spel. Met het idee Oekraïne voor zich te winnen zet Brussel de voedselzekerheid op het spel.

Want de stortvloed aan graanimporten waartoe een politiek ingegeven handelsmaatregel leidt, heeft grote gevolgen voor de Europese productie.

Producenten in de huidige EU-lidstaten verliezen al een vangnet wat opbrengstprijzen betreft, nu de interventieregeling stukje bij beetje wordt afgebouwd. Akkerbouwers moeten daar op in zien te spelen, net als dat bijvoorbeeld ook geldt voor de afschaffing van de braakregelingen. Alles wijst erop dat de schommelingen in de markt steeds heviger worden en de uitersten dus ook verder van elkaar komen te liggen. De plotselinge voedselcrisis van vorig jaar toonde dat al aan.

Brussel dient zich die consequenties terdege te beseffen, nu zij in zeven jaar tijd vrijwel alle invoerheffingen voor producten uit Oekraïne wil afbouwen. De te verwachten export vanuit het goedkope Oost-Europese land zal tot een aanzienlijke prijsdruk in de EU leiden. Zeker omdat de voormalige graanschuur van de Sovjet Unie alle potentie heeft om nog sterk te groeien als de investeringen daar naar zijn.

Het is wel verklaarbaar dat Brussel Oekraïne probeert uit de invloedsfeer van Rusland en in het Europese kamp te halen. Dat hogere politieke doel krijgt echter te gemakkelijk de voorkeur boven voedselzekerheid. De politiek moet dat ter harte nemen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  hetzelfde effect bereikt de EU met de verruiming en afschaffing van het melkquotum voor de melkveehouders,er zit straks of nu al geen bodem meer in de markt,de inkopers van de supers kunnen lekker achterover gaan zitten

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  De landbouw wordt weer als ruilmiddel gezien. De boeren in europa mogen net genoeg verdienen om in leven te blijven. Onder het mom van, laat de boeren in de rest van de wereld ook wat verdienen, dan kunnen olie en industrie weer goedkoop hun grondstoffen uit die landen halen.

 • no-profile-image

  roel

  iedereen heeft goedkoop eten.
  De politiek hoeft zich geen zorgen dat de minima te kort komt. En die die meer verdienen hebben meer te besteden aan luxe.

Of registreer je om te kunnen reageren.