Home

Achtergrond 196 x bekeken

'Graaninterventie kan goedkoper'

De Europese Commissie kan kosten besparen op het interventiesysteem door het graan te verkopen aan afnemers in de buurt van de graansilo’s.

De opbrengst uit de verkoop kan omhoog door het graan in de EU te verkopen en minder te exporteren. Dat stelt de Europese Rekenkamer. Ook vindt de Rekenkamer dat de financiering van de graaninterventie inzichtelijker moet.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw stelt dat de verkoop van interventiegraan op de interne markt de graanprijzen drukt. "En ik mis in de analyse het feit dat de Commissie geld kan verdienen door graan te verkopen tegen een hogere prijs dan de interventieprijs. Ook besteedt de Rekenkamer geen aandacht aan het belang van een hoeveelheid interventiegraan voor de voedselzekerheid. Als de EU dit jaar opnieuw weinig graan had geoogst, had dat een enorm effect op de voedselprijzen gehad."

Of registreer je om te kunnen reageren.