Home

Achtergrond

Goedkope rosé drukt nukaprijs

Nuka’s zijn voor het eerst sinds een maand in prijs gedaald. Een gemiddeld zwartbont stierkalf van 48 kg noteert €3 lager, op €87. Kruislingen dalen iets scherper in prijs. Die noteren €6 lager.

De daling is opvallend, omdat nuka’s juist flink duurder waren geworden. In de laatste vier weken kwam er €30 bij de prijs op. Aan die prijsstijging komt nu voorzichtig een einde. En dat bevreemdt, omdat het aanbod behoorlijk kleiner is geworden.

De oorzaak ligt dan ook aan de andere kant: de vleesveesector. Dit keer is echter niet blank kalfsvlees de boosdoener. Het probleem is rosé. En ook dat is opvallend. Blank kalfsvlees is immers voor driekwart bepalend voor de nukaprijs. De invloed van rosé op die prijs is minder groot.

Toch daalt de prijs licht. Met de huidige roséprijzen (nog geen €2,60) en de recent gestegen nukaprijzen zijn rosémesters veel minder happig op kalveren.

Veel meer Poolse nuka's

Uit cijfers van Dienst Regelignen blijkt dat Duitsland koploper blijft als het om de export van nuka’s naar Nederland gaat. Bijna 360.000 kalveren staken tot december de grens over. België blijft nummer 2 met 110.000 nuka’s.

De import van Poolse kalveren verdubbelde in 2008. Er kwamen, tot december, liefst 108.000 nuka’s deze kant op.

Een ander land in opkomst is Litouwen. Uit dat land werden meer dan 50.000 kalveren geïmporteerd. En dat is opvallend, omdat dat er een jaar geleden nog maar 822 waren.

prognose:

goedkoper

Of registreer je om te kunnen reageren.