Home

Achtergrond 173 x bekeken 2 reacties

Gezondheidsraad wil één logo voor gezonde voeding

Gezond is nog niet gezond als er een gezondsheidslogo op staat.

Minder gezonde producten kunnen heel goed een van de logo's krijgen omdat die op grond van verschillende criteria worden uitgedeeld. Daarom vindt de Gezondheidsraad dat er één logo moet zijn.

De logo's worden toegekend door producten te scoren op een aantal punten, zoals de hoeveelheid calorieën, het gehalte aan verzadigd vet, zout, toegevoegd suiker en vezels.

Maar producten met het Gezonde Keuze Klavertje kunnen te veel zout bevatten, terwijl het logo Ik kies bewust veel de soepel omgaat met voedingsvezels. Voor kant-en-klaar maaltijden, sappen en dranken moeten de criteria veel scherper, vindt de Gezondheidsraad in een dinsdag verschenen advies.

De informatievoorziening is een initiatief van de Europese voedingsmiddelenindustrie. Maar, zo stelt de Gezondheidsraad, probleem is dat daarbij niet wordt gekeken naar wat voor de gezondheid het belangrijkst is. Zo is het totale vetgehalte veel minder van belang dan het gehalte aan ongezonde vetten.

De Gezondheidsraad wil één logo, waarbij de allergezondste producten nog een extra stempel krijgen. Om het label voor de consumenten begrijpelijk te maken, adviseert de raad een kleurcode te gebruiken die aangeeft of gehaltes gunstig, neutraal of ongunstig zijn voor de gezondheid.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    jos

    Wat een hokkjesgeest van de overheid! Wat is de volgende stap? Verbod op verkoop en consumptie van de ongezondste producten? Wanneer krijgen we een keurmerk voor de proefballonnetjes die in Den Haag opgelaten worden? Dan kunnen we meteen zien welke linea recta de papierversnipperaar in kunnen.

  • no-profile-image

    Lies

    Dan moeten we eerst weten wat gezond is. Zolang onze 3 ministers van economie (waaronder "milieu"en landbouw") pleiten voor voedsel op ons bord waar heel veel geld mee is te verdienen, maar zeer gevaarlijk is voor onze gezondheid (genetch) kunnen we beter geen adviezen van die club van 3 opvolgen. Gebruik gezond verstand en eet alleen nog biologisch en verder niets.

Of registreer je om te kunnen reageren.