Home

Achtergrond

Gewasbescherming met hete lucht dit voorjaar op de markt

Lazo TPC Global wil dit voorjaar een nieuwe technologie voor gewasbescherming op de markt brengen genaamd thermal pest control (TPC).

Een machine die hete lucht door het gewas blaast doodt schimmels en insecten en verhoogt tevens de opbrengst. Het Californische bedrijf Lazo TPC Global, claimt dat de technologie nu al toepasbaar is in de vollegrondsgroenteteelt en de fruitteelt. Voor de glastuinbouw wordt de technologie aangepast. Volgens Tijs Schenk van Lazo TPC in Nederland bespaart deze methode telers jaarlijks tienduizenden euro’s.

De machine, die aan of achter een tractor kan worden gehangen, blaast lucht van 100 graden Celsius door het gewas. "De kortstondige warmte verandert de microbiologische omgeving van een plant", legt Schenk uit. Volgens hem is wetenschappelijk aangetoond dat planten daardoor niet alleen meer vruchten, maar ook vruchten met een dikkere schil en een hoger suikergehalte groeien.Tegelijkertijd doodt de hete lucht schimmels en insecten. Volgens Schenk is het daarom ook een alternatief voor conventionele of biologische gewasbescherming.

De technologie wordt onder meer in Amerika, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika uitgerold. Telers in Zuid-Europa, en sinds kort ook in Frankrijk, werken ook al met de machine.

Lazo TPC wil de machine in eerste instantie verhuren aan telers. De huur bedraagt op jaarbasis tussen de 10.000 en 14.000 euro, schat Schenk. "Dat is een factor 6 of 7 lager dan de kosten die een teler nu kwijt is aan gewasbescherming", zegt hij.

Het bedrijf werkt in Amerika met een label en certificeringsprogramma, genaamd WOW. Volgens Schenk bekijkt het bedrijf nog of het op termijn aansluiting zoekt bij een bestaand keurmerk of een eigen label behoudt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.