Home

Achtergrond

Gentse politie maakt melding van grote hormonenzaak

De politie in Gent heeft zaterdag bevestigd in oktober één van de grootste hormonenmisdrijven van de laatste jaren in Vlaanderen op het spoor te zijn gekomen en in verband daarmee twee arrestaties te hebben verricht.

De hormonenzaak werd volgens de politie in het belang van het onderzoek pas nu bekendgemaakt. Ze wilde namelijk eerst weten of er sprake was van een hormonennetwerk, waar de verboden producten vandaan kwamen, aan wie ze ter beschikking werden gesteld e.d.

De hoofdverdachte is een 58-jarige veevoederverdeler in het Oost-Vlaamse Aalter. Hij zit al twee maanden in de gevangenis nadat op 15 oktober een grote hoeveelheid hormonenpreparaten en kankerverwekkende groeibevorderaars gevonden waren in een chalet dat hij in Aalter huurde. De politie spreekt van een opmerkelijk grote vondst verboden producten. Er werd o.a. 30 liter hormonenpreparaten gevonden waarin natuurlijke hormonen verwerkt zitten. Deze hormonen zijn zeer moeilijk te ontdekken omdat ze niet in urine- of mestmonsters teruggevonden kunnen worden. De speurders troffen ook een vat met 25 kilogram kankerverwekkende Carbadox aan.

Het gaat om een verboden groeibevorderende stof die onder poedervorm in veevoeder wordt gemengd. Carbadox was tot 1998 in de EU wettelijk toegelaten omdat de voor de gezondheid schadelijke werking voorheen nog niet was ontdekt, maar werd in dat jaar verboden in de hele Europese Unie. Voor het vetmesten van een rund volstaat 25 gram tot hooguit 50 gram Carbadox per ton veevoeder. Deze stof kan 72 uur na opname ook niet meer teruggevonden worden in het dier, dat het product toegediend kreeg. In het chalet in Aalter werden ook 10 kilogram aspirine en een grote hoeveelheid verboden diergeneesmiddelen aangetroffen. Het gaat om medicijnen bestemd voor illegaal gebruik in de veeteelt, waaronder Rapidexon op basis van corticosteroïden.

De tweede verdachte in deze zaak was de verhuurder van het chalet in Aalter dat als geheime opslagplaats voor de verboden producten dienst deed. De verhuurder werd deze week vrijgelaten, de hoofdverdachte blijft in de cel omdat het politieonderzoek nog voortgaat. De politie wil niets zeggen over mogelijke nieuwe arrestaties.Dat deze hormonenzaak aan het licht is geomen, is puur toeval. Bij een ruzie op het station is Aalter over een diefstal werden enkele personen opgepakt voor verhoor op het politiebureau. Daar maakten een of meerdere personen melding van het feit dat er in genoemd chalet in Aalter verboden hormonale producten voro de veeteelt te vinden zouden zijn.

Jan Schils

Of registreer je om te kunnen reageren.