Home

Achtergrond 176 x bekeken

Gemeenten bellen burger bij besluit

Gemeenten zijn bereid burgers en bedrijven te bellen voordat ze een beslissing nemen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageerde donderdag positief op het voorstel daartoe van de Tweede Kamer. Een meerderheid van het parlement steunt het plan van PvdA-Kamerlid Ton Heerts voor een belplicht. Heerts stelt voor het Burgerlijk Wetboek aan te passen zodat ambtenaren na een klacht of bezwaar altijd persoonlijk contact moeten opnemen. Dat zou veel procedures snel oplossen of voorkomen. Een experiment hiermee in de provincie Noord-Brabant verliep succesvol.

Als een aanvrager van bijvoorbeeld een vergunning vooraf wordt gebeld, ontstaat volgens de VNG aan beide kanten meer begrip. "De beslissing kan dan worden toegelicht. Dit vermindert het aantal bezwaarschriften aanzienlijk. Het niet indienen van een bezwaarschrift scheelt de burger of ondernemer veel tijd en geld'', stelde de organisatie.

Veel gemeenten nemen volgens de VNG al contact op met betrokkene. Ze proberen te voorkomen dat burgers en bedrijven in formele en lange procedures hun gelijk proberen te halen als ze het niet eens zijn met een plan van de gemeente.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.