Home

Achtergrond 1 reactie

Geen run op melkquotum

De quotumhandel neemt niet heel erg toe naarmate de einddatum van 15 januari nadert Tot die datum kunnen er transacties voor het lopende quotumjaar worden gedaan.

Er is iets meer vraag, maar tot grote prijsstijgingen leidt dat niet. Melkquotum noteert €22,25

De meeste kopers willen, met nog een dikke maand te gaan, geen €22 betalen. Maar daartegenover staat dat het quotumaanbod erg klein is.

Doordat sommige kopers toch tot koop over gaan, tendeert de prijs licht naar boven. Maar dat gaat met kleine stappen.

prognose:

komende weken iets duurder

Eén reactie

 • no-profile-image

  qkoper

  Veel koopmelk nog niet verkocht
  Tot en met november vorig jaar was er 205 miljoen kg melk verkocht, dit jaar 125 miljoen kg melk. Ruim 80 miljoen kg melk dit jaar minder verkocht dan vorig jaar. Omdat het aantal stoppers jaarlijks rond de 3% ligt, is de verwachting dat er nog veel koopmelk ligt te wachten op verkoop. De telefoon bij de makelaars moet de komende 4 weken roodgloeiend staan om al deze melk te verkopen. December en januari zijn altijd de drukste maanden, maar nu moet het bij de makelaars zelfs zeer hectisch worden om alle koopmelk nog te verkopen.
  De kopers hebben de markt in hun greep. Er is nog veel koopmelk, als de prijs even stijgt trekken ze zich terug, en de kwartjesregeling voor de leasemelk is afgeschaft. Verkopers moeten op de markt zaken doen, ze hebben geen financieel vangnet meer op de leasemarkt.
  Kopers tellen hun knopen. De ontwikkeling van een slechte melkprijs breidt zicht uit als een olievlek over Noordwest Europa. Voor minder dan een kwartje is de strategie die overblijft, de noodrem strategie. Geen krachtvoer, geen dierenarts, geen adviseurs, geen lidmaatschappen, geen stroom en water, een vooral geen diepte investeringen, de variabele kosten moeten dan omlaag. Wie zal overleven? Zolang deze dreiging in de lucht hangt is voorzichtigheid troef. Het kopen van melkquotum voor te hoge prijzen is geen optie.

Of registreer je om te kunnen reageren.