Home

Achtergrond 191 x bekeken

GS maakt eerste miljoenen voor sanering Midden-Delfland vrij

De Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland willen 2 miljoen euro vrijmaken voor de sanering van 9 hectare glastuinbouwgebied tussen Den Haag, Zoetermeer en Schiedam.

In totaal moet in het Midden-Delflandse gebied 18 hectare verspreid glas verdwijnen, waarvoor bij elkaar 10 miljoen euro gemoeid is.

Als Provinciale Staten akkoord gaan met de eerste 2 miljoen Zuid-Hollandse bijdrage voor de sanering, wil GS volgens een woordvoerder later nog 3 miljoen bijdragen aan de sanering en herinrichting van het betreffende gebied tussen Den Haag, Zoetermeer en Schiedam. ”De totale 10 miljoen die er zou moeten komen is voor het opruimen, het uitkopen van de betrokken tuinders en de herinrichting van het gebied”, aldus een woordvoerder van Gedeputeerde Staten.

Komend voorjaar praat de provincie met de het waterschap, het rijk en de betrokken gemeenten in de nog op te richten Hof van Delflandraad over de financiering van het project Randstad Urgent Mooi en Vitaal Delfland. Plan is het landschap op te knappen, meer groen en recreatie te realiseren en de melkveehouderij er te behouden. ”Hoeveel geld de andere partijen willen ophoesten moet nog duidelijk worden”, zegt de provinciewoordvoerder.

De stap van GS geeft voor de betrokken tuinders een stukje duidelijkheid, vindt Jos van der Knaap, voorzitter van LTO Glaskracht afdeling Westland. “ De plannen voor de sanering liggen er al sinds 2002, 2003 ongeveer. Sinds die tijd zitten de betrokken bedrijven op slot. Hopelijk komt er nu snel nog meer helderheid en kunnen ze elders verder als ze dat willen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.