Home

Achtergrond 632 x bekeken

GD zoekt oorzaak huidziekte bij kalveren

De Gezondheidsdienst voor Dieren zoekt naar de oorzaak van een huidaandoening die bij enkele kalveren in België, Duitsland en Nederland is vastgesteld.

Kalveren krijgen spontane huidbloedingen, zonder dat daarvoor een aanwijsbare oorzaak is. De aandoening is op enkele bedrijven in Nederland aangetroffen. De verschijnselen lijken op een BVD-besmetting in een bepaald stadium, maar tot nog toe is het niet gelukt die ziekte met de huidige tests aan te tonen.

Dierenarts Petra Kock van de GD zegt dat onduidelijk is wat de oorzaak is. Het zou kunnen dat er sprake is van een BVD-infectie die niet als zodanig wordt herkend. Maar het kan ook dat er sprake is van een andere oorzaak, zoals een parasiet. De GD zoekt naar de veroorzaker van de aandoening.

De GD wil dat veehouders die soortgelijke aandoeningen bij hun kalveren signaleren, contact opnemen met hun dierenarts, zodat er een beter zicht ontstaat op de omvang van de aandoening. Als het een besmettelijke ziekte is, vindt er niet veel overdracht plaats. Op de Nederlandse bedrijven waar de aandoening is gezien, bleef die beperkt tot één of twee dieren.

De GD is alert gemaakt op de aandoening doordat zowel in België als Duitsland op diverse bedrijven soortgelijke aandoeningen werden gevonden. Veterinaire diensten in het buitenland hebben de Nederlandse collega’s gevraagd er alert op te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.