Home

Achtergrond 7 reacties

Fusiebedrijf Friesland-Campina moet fabrieken afstoten

De fusie van Friesland Foods en Campina is akkoord op voorwaarde dat het fusiebedrijf twee fabrieken afstoot, zorgt dat hiervoor 1,2 miljard kilo melkaanvoer beschikbaar blijft en dat het een aantal merken afstoot of in licentie geeft.

Dit heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Vanmiddag besluiten de ledenraden van beide coöperaties of ze akkoord kunnen gaan met deze voorwoorden.

Beoogd hoofddirecteur Cees 't Hart van het nieuwe fusiebedrijf zegt in een reactie verheugd te zijn over het besluit. Hij hoopt op instemming van de ledenraad en verwacht dat het nieuwe fusiebedrijf straks versterkt verder kan groeien, in zowel de consumentenproducten als zuivelingrediënten.

Leden die met de melk mee willen gaan naar de nieuwe eigenaren van de af te stoten fabrieken, krijgen een vertrekbonus van 5 euro per honderd kilo melk, tot het gestelde maximum van 1,2 miljard liter. Om de uittreding te vergemakkelijken, worden ook de coöperatieregels hiervoor aangepast.

Friesland Foods moet de fabriek voor dagverse zuivel in Nijkerk afstoten, Campina moet de kaasfabriek in Bleskensgraaf verkopen en de merken Yogho Yogho en Choco Choco in Nederland en België afstoten. Deze bedrijven en merken zijn samen goed voor een omzet van 367 miljoen euro. Dat is vier procent van de verwachte omzet van het nieuwe fusiebedrijf (9,1 miljard euro, uitgaande van de cijfers over 2007).

De 1,2 miljard kilo boerderijmelk die het nieuwe bedrijf moet afstoten ten behoeve van derden, wordt ondergebracht bij een nieuw te vormen melkfonds. Deze Stichting Nederlands Melkfonds, zoals de Commissie hem noemt, wordt vanaf de zomer van 2009 actief en zal erover waken dat de toegezegde melk naar de nieuwe eigenaren van de fabrieken in Nijkerk en Bleskensgraaf blijft stromen. Het melkfonds blijft bestaan totdat de aanvoer naar Nijkerk en Bleskensgraaf structureel is verzekerd.

Eurocommissaris Neelie Kroes zegt dat de Commissie "deze belangrijke fusie" uiteindelijk kon goedkeuren omdat beide fusiepartijen bereid waren om stevige corrigerende maatregelen te nemen, om de markten in Nederland, België en Duitsland concurrerend te houden en te zorgen dat de consumenten er geen nadelige gevolgen van ondervinden.

Lees het persbericht van Friesland Foods en Campina

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Jan ik ben blij dat je hoop hebt want dat heb je hard nodig met een fusie die al lang beslist was dat ie door zou gaan ongeacht wat de voorwaarde zou zijn!! Campina kon het niet meer maken na de eerder afgeblazen fusie met ARLA om nu niet door te pakken want bij iedere nieuwe poging zou er veel hoongelach komen. De fusie is een feit en de direct betrokkenen worden er beter van door de extra vakante gelden en de rest hoopt.........

 • no-profile-image

  verontruste boerin

  De ledenraadsleden kunnen zelf wel die 1.2 miljard melk inleveren, zij hebben hiermee ingestemd zonder overleg met de leden.

 • no-profile-image

  Overijselse melkveehouder

  De verantwoordelijke mensen van
  deze geldverslindende fusie hebben
  nog niets geleerd van de kredietcrisis,
  ze opereren op de zelfde manier als
  die banklui,alle geld er doorheen jagen
  van de melkveehouders.

 • no-profile-image

  Boerin

  Jan je hebt helemaal gelijk het is vrij simpel om in deze tijd de kostprijs te drukken! Je verwacht dat op termijn de melkprijs gaat stijgen door deze fusie, maar mocht dat gebeuren dan staat de volgende fusie met een buitenlandse fabriek al weer voor de deur. Zo blijven wij boeren een levenlsang investeren in fusies, waar iedereen van profiteert maar hijzelf geen cent beter van wordt.
  In dit hele fusieproces heeft de melkveehouder weinig concrete informatie gehad en vanmiddag mag de ledenraad beslissen zonder enige feedback met de leden over de uitkomst van de Europese Commissie de leden.
  Sterkte mannen van de ledenraad jullie hebben weer een ondankbare taak.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Dit zijn volgens mij echt waardeloze voorwaarden , ga je samenwerken voor een goede melkprijs te genereren worden die teniet gedaan. de inkopers van de suppers hebben de keus uit voldoende aanbieders,kijk maar in het zuivel schap daar vind je producten van alle europese landen. Is ook niet erg wij zijn in andere landen er ook graag bij. De kosten van onze cooperatie moeten nu door 1,2 miljard liter melk MINDER gedeeld worden .

 • no-profile-image

  verontruste boer

  Als ik bestuurslid van FriesladFoods was zou ik de fusie afblazen of de verkoop van bedrijfsonderdelen niet uitvoeren. Je gaat toch geen zeer rendabele bedrijfsonderdelen verkopen. Ik heb het gevoel dat wij als melkveehouders in Nederland geen geld mogen verdienen, anders kan ik de beslissing van de Europese-Commissie niet uitleggen. Als bestuurlid zou ik opstappen als de meerderheid van de algemene vergadering akkoord gaat zonder dat ze kanttekenigen maakt bij de eisen van de EG en niet alle te verkopen onderdelen in de verkoop te doen.

 • no-profile-image

  jan

  je moet ervoor zorgen dat je de kostprijs blijft drukken. als je dat doet kun je zat bestaat met een wat lagere melkprijs zoals die er nu aan zit te komen.. denk dat jij nog blij mag zijn dat je niet aan DOC leverd.

  voor de rest hoop ik dat deze fusie lekker doorgaat zodat friesland/campina een beter front kunnen vormen op de melkmarkt en waardoor boeren in de loop van de tijd een betere melkprijs zullen krijgen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.