Home

Achtergrond 171 x bekeken

Fruittelers hebben nog vertrouwen in toekomst

Nederlandse fruittelers zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Het percentage telers dat zich richt op groei en overdracht van het bedrijf aan een opvolger neemt licht toe, terwijl de groep stoppers en afbouwers licht afneemt.

Dat blijkt uit een onderzoek van het agrimarketingbureau AgriDirect uit Roggel onder alle fruittelers in Nederland. Meer dan duizend van de ruim 1.500 fruittelers hebben aan het onderzoek meegedaan.

Het toekomstperspectief van de fruittelers verandert door de jaren heen niet veel. Sinds 2005 varieert het aantal bedrijven dat perspectief ziet in groei en opvolging tussen 12,5 en 15,8 procent.

Nooit eerder was het percentage bedrijven dat zich richt op stoppen en afbouwen zo laag (10 procent) als in 2008. Maar ook daarin zijn de verschillen erg klein. Tussen 2005 en 2007 varieerde het aantal bedrijven dat op termijn een beëindiging voorziet tussen de 11,3 en 11,6 procent. Het aantal bedrijven dat in de nabije toekomst investeringsplannen heeft ligt dit jaar op 13,5 procent.

De meeste investeerders richten zich op uitbreiding van de bewaring (6,8 procent) of uitbreiding van de koeling (8,7 procent). Bedrijven die binnenkort de bewaring of koeling willen vervangen zijn er minder dan 3 op de honderd. Het percentage investeerders in bewaring of koeling schommelt tussen 11 en 15 procent.

Aan de oudere ondernemers (boven 50 jaar) werd gevraagd in hoeverre jongeren het zien zitten om het ouderlijk bedrijf over te nemen. In 27,5 procent van de gevallen is een opvolger aanwezig. Dat is iets lager dan de twee voorgaande jaren. In de meeste gevallen is de opvolger ook al in maatschap werkzaam op het ouderlijk bedrijf. In ruim de helft (55 procent) van de gevallen waar een opvolger aanwezig is, is daarvan al sprake.

Of registreer je om te kunnen reageren.