Home

Achtergrond 329 x bekeken 65 reacties

Friesland Foods wil schadevergoeding DDB

De Dutch Dairymen Board (DDB) wil uitleg van zuivelcoöperatie Friesland Foods over een schadeclaim van 1 miljoen euro.

Deze schade stelt Friesland Foods geleden te hebben als gevolg van de melkstaking van juni dit jaar, die de DDB heeft georganiseerd. De DDB heeft Friesland Foods om opheldering gevraagd over de claim, zegt voorzitter Sieta van Keimpema.

Ze is verbaasd over de claim maanden na de staking en na een gespreksronde van zuivelindustrie, DDB, Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Nederlands Agrarisch Jongerenkontakt (NAJK) en LTO melkveehouderij. Bij de DDB leefde de veronderstelling dat de schadeclaim na de gesprekken van de baan was. Blijkens de brief van Friesland Foods aan de DDB denkt de coöperatie er toch iets anders over.

Friesland Foods geeft echter geen volledige helderheid over haar bedoelingen. De claim is wel in een brief aan de DDB gemeld, maar Friesland Foods heeft de rechter nog niet ingeschakeld om de geëiste schadevergoeding ook binnen te halen. Eerst is een gesprek voorzien, meldt een woordvoerder van Friesland Foods. Wat het bedrijf met dit gesprek wil bereiken, is niet bekend.

Speculaties dat het bedrijf een verklaring van de DDB wil dat ze nooit meer een melkstaking zal organiseren, zoals in juni, wil Friesland Foods bevestigen noch ontkennen.

Het bedrijf neemt wel met instemming kennis van het feit dat de DDB kennelijk is geschrokken van de claim. "Goed dat ze hierover nadenken. Onze leden hebben behoorlijk schade geleden van de actie", zegt de woordvoerder.

De DDB hoopt dat de claim nog van tafel kan worden gehaald, maar lijkt niet van zins beloften te gaan doen over haar toekomstige gedrag. Gezien de geleden schade door de acties lijkt de hoogte van de claim beperkt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Waarom hoor ik deze geluiden niet op de ledenvergaderingen van onze zuivelfabrieken? Daar wordt het beleid bepaald, of trek eens aan de jas van een bestuurder die door jezelf gekozen is! Ik ben spuugzat van al die lui die op een andere wijze de tent en de sector afbreken! Ben je het uiteindelijk niet eens met het beleid, kun je de zelf de afweging maken of je wel bij de goede verwerker zit. Vrijheid van ondernemerschap heet dat! Een waardevol goed in Nederland.Ik respecteer een ieders keuze daarin en daarom moeten ze mij die vrijheid ook gunnen. Succes met jullie bedrijf!

 • no-profile-image

  Eggerink

  Leuk praten he overal en nergens.
  PS als jij je in een discussie wilt mengen vermeld dan je naam even, maar daar zijn die trouwe volgelingen van FF te bang voor.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  De DDB wist heel goed dat de schadeclaim er aan zat te komen, ze waren en zijn niet voor niks het laatste halfjaar zo rustig je hoort of je ziet ze niet meer.Is de DDB. hiervoor verzekerd of zijn de leden hoofdelijk aansprakelijk?????????????????????????

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Vooral mensen die geen lid waren van RFF en daar toch de poort blokkeerden moeten financieel aansprakelijk voor worden gesteld
  Ps Op de foto's uit de Boerderij staan veel van deze personen

 • no-profile-image

  qwerty

  Iedere boer van rang en stand wist van te voren dat hier een rekening van werd gemaakt, in cooperatie land regeren de boeren en niet de stamhoofden.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Friesland Foods vergeet erbij te vertellen dat ze al jaren lang, willens en wetens, schade toe brengen aan de echte baas van ff,door te weinig geld aan de leden voor hun melk geven. Door de DDB actie,lees melkleveranciers van ff, worden daar de slapende honden gestoord in hun fout bezig zijn.

 • no-profile-image

  boer

  helemaal mee eens boer broekland die ddb moet maar betalen voor die domme streken anders leren ze het nooit weet je waar ddb voor staat? de domme boeren.

 • no-profile-image

  Piet

  Jonge, jonge, de boeren hier vergelijken zich met de zuivelarbeiders. Weten jullie wel dat jullie ondernemers behoren te zijn?? Jullie mogen niet staken als een leverantieverplichting in het contract staat. FF mag ook niet zomaar de melk niet ophalen. Wanneer gaat het DDB volk eigenlijk de DOC fabriek belegeren?

 • no-profile-image

  Piet

  Sorry, maar ik snap geen bal van mijnheer Groot. Hij loopt nu te klagen dat de melkprijs van de FF hoger is als de spotmarkt. Laat me niet lachen, iedereen weet toch al lang dat fabrieken voor een constantere prijs zorger dan de spotmarkt. Dus zijn de prijzen van de fabriek in tijden van een korte, hoge vraag lager als de spotmarktprijs en in iets mindere tijden betaald de fabriek beter.

 • no-profile-image

  Elgersma

  Laat de actievoerders de DDB de schade maar betalen. Anders zadel je je collega boer er mee op, en dat metst niet. M.V Overste weet toch ook wel wie er voor de hekken stonden bij de fabrieken. Ben je het niet met de FF eens stap dan op, wat in onvrede leven dat is niet gezond. De boneden CNF en FNV hebben ook een pot met geld voor zij een staking beginnen.

 • no-profile-image

  Groot

  @ piet: Lees mijn reactie nog een keer.
  Ik heb het niet over prijsstelling of prijsbeleid, maar over de omgang van FF (of zo je wilt "de cooperatie") met de leden.

 • no-profile-image

  boer

  @ boerin twente.
  jij bent dus lid van de DDB???? begrijp jij wel hoe de zuivelmarkt in elkaar zit???? want 80 % van de DDB leden die begrijpen dat niet. en nu door die domme en ondoordachte acties van jullie krijgt de gehele sector een "imago klap".... dit leid tot mindere omzet.... dus schade....
  eigenlijk dan volledig terecht dat jullie de schade moeten betalen!!!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Boerin je hebt gelijk. DDB krijgt de schuld van het fouten belijd bij ff. Trouwens ik heb nog een vraag aan boer uit broekland, namelijk:Mogen dan de leden dan ook ineens niet meer bepalen of er melk wel of niet wordt verwerkt in de fabrieken en daar dan ook geen eerlijke beloning voor krijgen? Hoe denkt je vrouw daarover? Is ze al gillend weggerend door een te lege huishoudportomonee?

 • no-profile-image

  groot

  Ik vraag me een beetje af wie er hier nadenkt!!
  - Friesland foods zelf heeft de eigen leden op laten draaien voor de staking om deze te breken. De melkprijs op de spotmarkt was vorig jaar veel hoger als de FF prijs dus kon de melk vermarkt worden. FF wilde dit niket doen voor hun leden
  - De laatste maanden heeft FF echter wel veel melk op de spotmarkt weggezet tegen veel lagere prijzen dan ze op dit moment aan hun leden betalen. nu weten ze deze wel te vinden???

  Bij mij ontstaat de vraag: Willen de cooperaties nog vechten voor hun leden? Zijn ze nog in staat om de statuten uit te voeren waarin staat dat een zo hoog mogelijk resultaat wordt gegenereerd voor de leden, of is men aan het spelen (speculeren) met het geld van deze leden?

  De rest van de (partikuliere) fabrieken kijkt naar de prijs van deze grote jongens en gaan daar in de buurt zitten met hun utbetaalde prijs. Deze fabrieken kunnen hierbij zeker nog winst maken anders stopten ze of gaan failliet.

 • no-profile-image

  Piet

  Ik het de reactie van Groot nogmaals gelezen, maar volgens mij snap hij de werking van de spotmarkt niet helemaal. De spotmarkt maakt een zeer klein deel uit van zuivelhandel. De Friesland Foods, en ook andere fabrieken, hebben afzetcontracten voor kant en klare producten en misschien ook voor rauwe melk. De spotmarkt is de markt buiten deze contracten om. Is een partij in de zuivelketen plotseling meer zuivel nodig, stijgt deze prijs. Als een leverancier niet volledig aan zijn verplichtingen kan voldoen stijgt deze ook. Als er genoeg is, dus bij een slechte, of constante markt, wordt er matig uitbetaald. Dat is kort de spotmarkt, slechts enkele procenten van de zuivelketen. De FF en de DOC hebben eigen fabrieken en leveren kant-en-klare producten, vaak met een contract. Deze fabrieken kunnen dus om twee redenen niet aan de spotmarkt leveren. Ten eerste omdat de fabriek anders leeg staat, dit kost geld. Ten tweede omdat zij lever-plichten is aangegaan. Dus wanneer de spotmarkt piekt, piekert de FF er niet over om alles op de spotmarkt weg te zetten.

 • no-profile-image

  Boerin

  Zeegers, Groningen, zuivelarbeiders mogen staken het verlies is dan voor het bedrijf. Veehouders mogen van de rechter niet staken en al helemaal niet hun eigen fabriek blokkeren. Daarom zijn wij al monddood gemaakt. Jammer maar het is de realiteit. Boeren moeten op de vergaderingen meer hun mond open doen.

 • no-profile-image

  Bezorgde melkveehouder

  Wat een brutaliteit van FF, het is echt de omgekeerde wereld. Het is machtsmisbruik om de melkprijs laag te houden. Alles en iedereen uitschakelen om de macht naar je toe te trekken. Dat is communistme, dit deed Stalin en consorten ook. Zij vermoorden veel boeren die niet mee deden, dit doet en consorten nog net niet! Als de fusie met Campina doorgaat wat staat ons dan nog te wachten. Ook een organisatie die zulke middelen gebruikt. Als je wilt fuseren of groter wilt worden doe je dat niet met een geweer op de leden gericht, je zult en je moet! De leden hebben ook rechten en die moeten gewardeerd worden. En zeker niet als slaven behandeld worden. De NMV doet hier in zeer goed werk, zij zijn teminste nog een ofafhangkelijke belangenorganisatie! Deze komt echt op voor de leden melkveehouders die een redelijke melkprijs hard nodig hebben!

 • no-profile-image

  waffel

  dan moet je bij je eigen fabriek gaan staken en niet andere fabrieken blokkeren, maar dat durven jullie niet he

 • no-profile-image

  Boerin

  @ Elgersma, u bent het dus altijd eens met uw cooperatie? U hoeft dus nooit ergens kritisch op te zijn? U vind het dus ook een applausje waard dat de voormalige voorzitter van het productschap voor vee en vlees een gouden handdruk krijgt van een kleine half miljoen? Als dus blijkt dat het bij FF beter kan, dan mogen bestuurders daar ook weg met een half miljoen? Wees toch eens kritisch, kijk naar je cooperatie, je mag het daar best mee eens zijn, maar niet onvoorwaardelijk!

 • no-profile-image

  Klaas

  Boeren moeten meer hun stem laten horen op de vergadering van hun cooperatie, daar is het altijd oorverdovend stil. En als al iemand het lef heeft op het woord te nemen, krijgt hij van zijn collega's in de zaal geen bijval en lijkt dat hij er alleen een probleem van maakt. De cooperatie stimumileert zijn leden ook niet tot een open dialoog, maar is steeds bezig de zaak af te houden en te dicht naar de directie toe te kruipen. Boeren zijn zo wie zo te weinig collegiaal, elkaar afzeiken daar zijn ze goed in, maar daar redden we het in de toekomst niet mee.

 • no-profile-image

  boer

  sieta wist dat dit kon gebeuren voor dat ze begon maar zei het niet ook prijs ontwikelingen hoe die tot stand komen weet ze maar zegd het niet en nu de boeren nog langer voor de gek houden of eens een keer eerlijk en stop er zo snel mogelijk mee voor dat je nog meer blunders maakt .

 • no-profile-image

  van Doorn

  Wat voor middel hebben wij als melkveehouders nog om een reele melkprijs te krijgen, als we niet kunnen protesteren en als LTO instemt met het beleid van de EU, die naar 27 cent per liter melk wil? Trouwens als de medewerkers van FF staken, wie betaalt dan de schade???????????????????????

 • no-profile-image

  Patrick

  Aha dit is erg interessant. FF gaat dreigen met 1 miljoen maar heeft de rechter niet ingeschakeld. Er komt eerst een gesprek, waar dus waarschijnlijk de eis komt van FF dat er nooit meer geklaagd en gestaakt mag worden en dan pas gaat de eis van tafel.
  Dat isgewoon een dreigement, alleen verpakt in moderne woorden. DDB gewoon FF aanklagen en 3 miljoen eisen omdat FF het basis recht van opkomen van je eigenbelangen de mond snoerd.
  En FF boeren, mocht je nog geloven in democratie bij FF dan is dit het voorbeeld.
  Zij zeggen bij deze, wij zijn de magistraten, wij zijn de leiders, we geven onze leden schijn inspraak, maar hoe dan ook lusiteren zullen ze en anders gaan we ze gewoon kapot dreigen met claims.
  Als boer moet je op kunnen komen voor je eigen belang en daar hoort ook keihard staken bij. En zeker als de leiding en organisatie van een cooperatie bestaat uit mensen die geen beleid kunnen maken , en misschien wel volkomen corrupt zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als de leden de eigen fabriek blokkeren dan kan ik dat begrijpen maar op de foto's in de boerderij zag ik erg veel mensen die geen lid waren van friesland foods, van mij mag je de geleden schade wel op die mensen verhalen.

 • no-profile-image

  frankspiekker@hotmail.com

  wat is nou de essentie van deze discussie?
  Ik weet het al: het produceren tegen wereldmarktprijs met een kostprijs die te hoog is.

  Jongens, wees verstandig en richt een eigen clubje op en neem een marketeer in de armen die van gewone melk superdeluxe toetjes maakt.
  of begin een melktermijnmarkt. het is allemaal niet moeilijk. 2 personen, 4 telefoons en een koffiezet apparaat. thats all.

  end goed, al goed.
  en laten we afspreken dat we niet meer gaan zeuren.

 • no-profile-image

  Boer

  Of de DDB met hun actie goed zat of niet draaid het hier totaal niet om.Hier gaan we zien wat FF doet met de gene die zich niet gedragen naar FF maatstaven.Er zal even een goed voorbeeld gemaakt worden van DDB zodat in de toekomst niets en niemand zich tegen FF zal verzetten.

 • no-profile-image

  Boerin

  @Campinalid, helemaal mee eens, Ik roep al maanden op deze side, dat we naar elkaar moeten luistern, proberen de neus dezelfde kant op te krijgen. Voorstel: We gaan nu eens niet elkaar in de zeik zetten, maar gezamelijk naar een oplossing te zoeken. FF gaat iets minder arrogant doen, want ze zijn zelf ook niet van onbesproken gedrag, Melamine in China, Fitna van Wilders, Overeenmomsten sluiten met de FNV cao's e.d. Dus: FF eis van tafel, dialoog aan tafel, LTO leden luisteren naar DDB, DDB luisteren naar LTO, en laten we nu eindelijk dan eens praten MET elkaar en niet OVER elkaar!

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Oei, met zo een bericht over een claim richting stakers na maanden en de vele gesprekken over die positieve effekten van deze luis in die machtige zuivelpels dan.Kan maar één oorzaak zijn de melkprijs gaat fors na beneden.En om te voorkomen dat het weer een hete zomer wordt moeten luizen worden bestreden.
  Evaluatie is te simpel voor woorden politiek heeft stevig de touwtjes in handen.Met een stel handlangers.
  Immers tachtig procent van de boeren zijn blijkbaar volgers.Maar de inzichten en het bewustwoordingsproces vooral bij jonge boeren is als melk.Als boeren geen inkomen meer hebben loopt dit weer over de akkers.Stelling""Melkprijs gaat op en neer,als er rust of aktie is.Als boeren rustig blijven dan wordt het een melkprijs dat velen net overleven deze saneringsronde.Zodat het oostblok en de rest in balans is. Alles gaat volgens het boekje en een bestek.Boeren hebben zelf de touwtjes in handen door hun krachten in de EU te bundelen.

 • no-profile-image

  Zeegers

  Nu blijkt dus wat voor schijninspraak we hebben bij onze zuivelondernemingen! Het op deze manier monddood maken van melkveehouders is een mooi voorbeeld van de walgelijke spelletjes er over onze rug gespeeld worden!Wat voor middel hebben wij als melkveehouders nog om een reele melkprijs te krijgen, als we niet kunnen protesteren en als LTO instemt met het beleid van de EU, die naar 27 cent per liter melk wil? Trouwens als de medewerkers van FF staken, wie betaalt dan de schade???????????????????????

 • no-profile-image

  boertje

  wat een schijt fabriek als het personeel staakt krijgen die ook een schade claim dit doen ze om de boeren bang te maken net als die melkprijs waar ze 5 cent verlies op draaien dat moet hoe dan ook terug komen het lijkt nu mooi ze kunnen de doc boeren de ogen uit steken met de topwinsten van afgelopen jaren die toen al naar de boeren moest .ons eigen fabriek een vreselijke insteling waar we als eigenaren niets over te zeggen hebben dat noemt zich een cooperatie

 • no-profile-image

  willem

  Al die kritiek over ff zullen wel allemaal ddb ers zijn anders praten ze wel wijzer.
  Bovendien stakers worden vaak door de bond ( fnv, cnv ) betaald. Maar een fabriek bezetten zodat ledenmelk niet ontvangen kan worden vind ik hufterig.
  De goeden hoeven niet onder de kwaden te lijden.

 • no-profile-image

  Boerin

  Bah, wat zijn de boeren die reageren op deze side zielige mannetjes. Dat burgers zo geen greintje respect op kunnen brengen voor boeren hebben ze helemaal aan zich zelf te wijten. Ik word hier helemaal niet goed van. Heren veehouders deze reacties zijn ver onder de maat.

 • no-profile-image

  Jorrit

  Je hoort de melkveehouders van FF nu niet meer nu de melkprijs van hun fabriek boven gemiddeld is...!
  En jammer dat de boeren die achter DDB stonden van het voorjaar nu niet zoveel meer zeggen.

 • no-profile-image

  DE GROTE ONBEKENDE

  Verkeerde keus gemaakt eggerink wierden?

 • no-profile-image

  Eggerink

  Nee gemiddeld 0.37 eurocent.

 • no-profile-image

  boer

  tukker sieta weet het wel hoe het zit de schade is veel meer als een miljoen die schade nemen de ff boeren al voor hun rekening

 • no-profile-image

  Jan

  @Patrick, ben het helemaal met je eens. Ze spelen gewoon weer een spelletje, net zo als ze dat deden tijdens de akties. Ben ook bang dat die bestuurders als ze 's morgens opstaan hun geweten in het nachtkastje laten liggen.

 • no-profile-image

  frankspiekker@hotmail.com

  Als je het bij FF totaal niet bevalt, wees dan gewoon een held, en ga weg! zoek dan een andere afnemer, die het wel goed voor elkaar heeft. En als je zo ambiteus bent, zet dan je eigen fabriekje op.
  Het is alleen een kwestie van willen!

 • no-profile-image

  campinalid

  Je zou je bijna gaan schamen om boer te zijn als je al deze reacties leest. Geen wonder dat er nooit een fatsoenlijke boeren org. komt de "onze '' belangen vertegenwoordigd. Al de energie wordt gestoken in het zo hard mogelijk ''afzeiken ''van elkaar. Misschien worden we het nog 1 x eens met elkaar als de melkprijs 20 cent wordt en er nog 10% v\d boeren over is . BAH.

 • no-profile-image

  gert

  ze waren op de verkeerde plek met hun acties,ze moesten bij de supers zijn,daar wordt de prijs bepaald

 • no-profile-image

  boer uit schalkhaar

  Helemaal mee eens boerin uit twente.
  Leer van elkaar en luister naar elkaar.

 • no-profile-image

  gait

  alsof je mond op doen op een vergadering wat uithaalt? daar verandert heus niets van.

  Het klopt gewoon niet dat melkveehouders niet mogen staken, in elke andere sector mag dit ook. Maarja boeren dwarszitten is blijkbaar geoorloofd.

 • no-profile-image

  boer uut salland

  Tjonge jonge jonge wat een zielig verhaal van die boer uit hellendoorn.
  Denk is na voor je iemand hufterig noemt.

 • no-profile-image

  De GROTE ONBEKENDE

  Probleempje SIETA ?1 miljoen dat stelt toch niks voor voor die club waar iedereen het allemaal zo goed weet en zo,n grote waffel heeft. Gewoon nog harder schreeuwen En dan even met de pet rond bij alle leden probleempje opgelost,of einde DDB.NL??

 • no-profile-image

  PV

  Wat heeft een blokkade van een kleine groep DDB-ers die onder t gros van melkend Nederland nauwelijks aanhang heeft met democratie te maken?
  Demonstreren mag daarintegen wel altijd, anderen schade berokkenen is heel wat anders, de rechter heeft er toen ook geen enkel misverstand over laten bestaan.

 • no-profile-image

  gait

  ff moet nie zo arrogant doen door een schadevergoeding te willen, deze blokkades hadden ze aan hun zelf te danken.

  Het komt erop neer dat alle boeren samen moeten werken met als enige doel hogere prijzen.

  Verder vind ik sowieso dat het hele systeem verrot is. Als je een koe wilt verkopen maar de koper bied niet genoeg, dan doe je koe niet verkopen. Waarom moeten we dan wel de melk voor te weinig weg doen? maar er zijn geen andere afnemers die meer geven. Dus praten en anders drastische maatregelen nemen. Als de schappen in de winkel maar een keer leeg zijn dan heb je het gered, maar dan moet iedereen hetzelfde doen

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Wim je hebt gelijk. ff komt niet met schadevergoedings eis maar wel met een waardeloze melkprijs. Geen wonder dat de leveranciers van ff met stomheid zijn geslagen. Ze hopen stiekem dat DDB weer met een actie komt voor een betere melkprijs.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Ja hoor, De Domme Boer wil graag een slechte melkprijs houden. Wakker worden gemaakt door DDB wil hij niet, stel je voor dat de melkprijs omhoog gaat. Dan mag hij ook belasting betalen. Zo ver wil De Domme Boer niet laten komen

 • no-profile-image

  boer

  ja hoor vrijgezel het is vervelend om er achter te komen dat je met de ddb of nmv niet verder komt dus de beste actie wat ze nu kunnen doen is opheffen

 • no-profile-image

  tiers

  Ik ga snel mijn lidmaadschap opzeggen van ddb want anders moet ik ook nog betalen

 • no-profile-image

  boertje

  ja dat heb je als je je nu nog groot wil houden eerst doen alof er niks aan de hand is na de staking en nu op eens met een schadevergoeding willen komen.
  de melkprijs is zeker laag dan willen ze op deze manier een beetje extra winst voor de eigen naar binnen takelen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ben het wel enigszins met je eens Frank. Beter zou zijn dat het kapitaal wat normaliter in quotum gestoken wordt te investeren in een eigen supermarktketen.
  Of een meerderheidsbelang verwerven in enkele ketens kan ook. Pas dan heb je wat in de melk te brokkelen.

 • no-profile-image

  PV

  Zal mij benieuwen hoeveel mensen zich nog DDB-er willen noemen als er echt betaald zou moeten worden voor de schade die ze als vereniging aangericht hebben. Ik ben bang dat Sieta dan nog minder vrienden overhoud....

 • no-profile-image

  tonny

  Iedereen die voor het belang van de melkveehouder opkomt moet op deze manier monddood gemaakt .Over stomme investeringen in het buitenland door ff wordt nooit gesproken,wat ook handenvol geld heeft gekost. En dan die zielige reacties van boeren die altijd aan de zijlijn staan en nu zelfs niet onder naam durven te reageren.

 • no-profile-image

  Patrick

  Dit dreigement van FF is een ernstige zaak en heeft maar 1 doel, monddood maken van tegenstanders.
  Als buitenstaander kan ik alleen maar respect op brengen voor Sieta. Het is niet makkeijk om in een schijndemocratie geforceerd te worden tot gesprekken door partijen die het al met elkaar eens zijn voor dat je begint met een gesprek. Kritiek geven is zo makkelijk. Als ik lid van FF was zou ik FF vragen hoe de cijfers er echt bij staan. Dat ze iets meer uitbetalen dan een ander wil niet zeggen dat het rendabel is voor FF. FF zal altijd iets meer betalen om de mensen tevreden te houden ook al gaat het ten koste van eigen reserves, zo arrogant zijn ze wel.
  Als DDB zou ik Europees gaan praten, een bedrijf die je voor altijd monddood wil maken, maakt je tot een slaaf van hun eigen onbekwaamheid. Poot stijf houden kan een optie zijn als je Europees een miljoen bij elkaar hebt.
  Want zover zal FF niet gaan om het op te eisen. Doen ze dat wel, is het anti reclame, want FF maakt zich dan niet populair Europees met dit arogante gedrag, en de consument zal andere producten en merken kunnen gaan kopen. Het gedrag is pure arogantie en een puur macht spelletje.
  Als boer heb je nog steeds een gezamelijk doel ongeacht hoeveel cooperaties er zijn, een rendabele en goede prijs voor wat je produceerd, een goede toekomstvisie in veranderende tijden en draagvlak van de samenleving etc. FF als cooperatie heeft maar 1 doel en dat is zo groot mogelijk zijn, dus een monopolist en kan schijnbaar niet omgaan met kritiek.

 • no-profile-image

  frankspiekker@hotmail.com

  Ik ben bedrijfskundige in opleiding, en bij ons is geleerd dat je als primaire ondernemer geen enkele draagkracht hebt om je prijs te bepalen.
  De enigste plek is bij AHOLD, SCHUITEMA en andere grote jongens.
  Neen, geen melk leveren is geen optie: vervoer is geen enkel dilemma. dan laten ze het voor 5 cent goedkoper wel in poedervorm uit NZ komen. beetje water erbij en je hebt melk.
  Kortom, je eigen afzet regelen is feitenlijk het mooiste, maar het kost veel energie, tijd en geld. tot dat moment is het belangrijkste om je kosprijs te bewaken net zoals varkenshouders.
  good luck

 • no-profile-image

  boer oke'

  geen schadevergoeding maar een lijst eisen van de ddb leden en die de melk aan doc laten leveren verplicht! en dat was toch de betere betaler nou daarna toe dan en snel!

 • no-profile-image

  Ria

  Even allen een brief sturen dat je van plan bent je lidmaatschap op te zeggen, als ze niet direct van gedachte veranderen. Dan gaat de arogantie wel over. Je staat er voor de boeren en hun gezinnen of je geeft er niks om! Met de crisis is naar voor gekomen dat er enorm gegraait is ten koste van de hardwerkende mens. Dit zullen de meeste toch wel onderhand begrijpen. De DDB had dit wel door, nu de anderen nog. Loop nooit met graaiers mee, dan ben je ook schuldig.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Al komt de opheffing nog zo snel, de slechte melkprijs achter haalt boer wel.

 • no-profile-image

  Boerin

  @ Boer, Broekland, Ik neem niet eens de moeite om het aan je uit te leggen, je hebt bij voorbaat toch je conclusies al getrokken.

 • no-profile-image

  Boerin

  @ Klaas, Friesland, Helemaal mee eens! verder wil ik jullie allen die deze dialoog volgen even wijzen op de site van de Boerderij, er staan enkele video gesprekken op over het gesprek tussen NMV en DOC. Aan de orde komt de geringe invloed van melkveehouders op het beleid van een zuivelfabriek en ook dat boeren wel een mening hebben, maar die op vergaderingen nooit laten weten. Het zijn filmpjes van enkele minuten. Bekijk ze, en laten we dan eens proberen om op de volgende vergadering duidelijk neer te leggen wat we vinden. We hoeven het niet eens te zijn met elkaar, maar we hoeven ook niet stilzwijgend te wachten op het pilsje na de vergadering!

 • no-profile-image

  beert achterhoeker

  F.F. is deafkorting van Friese Frustratie

 • no-profile-image

  Oud melkveehouder

  Waar gaat het hier om, alleen om de macht! Als het zo door gaat verliezen we alles! Je moet samen proberen een eerlijke prijs voor je product te ontvangen. Dit is een taak van de cooperatie. Dit is hun eigen belang en die van de melkveehouders! Begrijpt het bestuur en direktie niet dat ze de boeren hard nodig heeft? Als ze een te lage melkprijs ontvangen zink de hele boot. Dat houdt niemand vol!!! Stel dat FF en Campina nu een te hoge melkprijs uitbetalen, dit om de fusie er door te halen en dat de melkveehouders niet gaan lopen. Deze hebben de mogelijkheid om binnen een bepaalde tijd door de fussie hun lidmaatschap op te zeggen. Als veel melkveehouders blijven en stel dat de nieuwe cooperatie het goed dot dan is er niks aan de hand. Maar als ze echt machtsspelletjs over de rug van hun gaat uitoefenen wordt het een drama! Ik kan niet begrijpen dat FF die schadeclaim denkt op te leggen aan de DDB. Stel dat die boeren die lid zijn van FF die voor een redelijke melkprijs zijn dit niet zullen accepteren, deze kunnen ook hun lidmaatschap op zeggen. Wat de gevolgen zijn wet je niet, maar men zet de zaak op scherp. FF en Campina hadden een voor beeld moeten nemen aan hun collega melkfabriek, deze vroeg aan hun melkveehouders om bij de suppermarkt actie te voeren voor een betere melkprijs, dit om de onderhandelingen beter te laten verlopen! Zo kan het ook en hoort het! Samen sterk en positief gericht!!

 • no-profile-image

  DE GROTE ONBEKENDE

  0.41 okt FF natuurlijk

 • no-profile-image

  koetje

  FF komt gewoon op voor de trouwe leden die wel vertrouwen in de onderneming hebben en die de dupe worden van zulke acties, wie actie wil voeren en de melk weg wil laten lopen moet dat zelf weten maar ga dan niet voor de poorten staan te ouwehoeren en te keet schoppen.

Laad alle reacties (61)

Of registreer je om te kunnen reageren.