Home

Achtergrond 2 reacties

Friesland Foods tekent contract voor groen gas

Friesland Foods en Groot Zevert Vergisting uit Beltrum hebben een contract getekend voor de levering van groen gas aan de fabriek van Friesland Foods Domo in Borculo.

Dit hebben beide ondernemingen bekend gemaakt. Friesland Foods gaat het gas gebruiken voor het maken van stoom en voor het indampen en drogen van wei-producten. De levering van het groene gas past binnen het duurzaamheidsbeleid van Friesland Foods en van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) om te komen tot een energieneutrale zuivelketen.

Om gebruik te kunnen maken van het groene gas, moet er een gasleiding van de vergistingsinstallatie in Beltrum naar de Borculose vestiging komen. Het is de bedoeling dat de leiding begin 2010 in gebruik kan worden genomen. Het is het eerste contract in Nederland waarbij biogas gewonnen uit mestvergisting via een eigen leiding direct naar een gebruiker wordt getransporteerd.

Het biogas wordt gewonnen uit mest van onder andere leden-melkveehouders van Friesland Foods. Door het biogas nu rechtstreeks in ketels van Friesland Foods Domo te verbranden wordt een zeer hoog rendement gehaald. "Groengasproductie uit mest en andere agrarische restproducten heeft de toekomst", aldus William Wold, milieumanager van Friesland Foods.

"We zijn samen met onze leden-melkveehouders rondom andere vestigingen zoals Workum en Bedum bezig met soortgelijke concepten en hopen ook voor deze locaties om op niet al te lange termijn tot leveringscontracten te komen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eric

  Goede berichten. Ik heb vernomen dat de mestafvoerprijzen hiermee een 10 euro per kuub t.o.v. de huidige marktprijs naar beneden kunnen.

 • no-profile-image

  keuleniscool

  ik lees...
  "Groengasproductie uit mest en andere agrarische restproducten heeft de toekomst"

  Daar moet men meer in de publiciteit mee gaan .
  Zodoende kan men de milieu-idioten de wind uit de zeilen nemen .

  Die malloten brengen enkel wangeluiden naar buiten .

Of registreer je om te kunnen reageren.