Home

Achtergrond 158 x bekeken

Friese bodem blijft dalen na staken gaswinning

De bodem in een gebied in Noordwest-Friesland daalt nog steeds, ondanks het stopzetten van de winning van gas enkele maanden geleden.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken vandaag laten weten.

De zegsman bevestigt daarmee een bericht in het Financieele Dagblad. Oorzaak van de daling is waarschijnlijk de poreuze steenlaag waarin het gas zit opgeslagen. Volgens de woordvoerder is het niet duidelijk hoeveel deze laag nog aan het "doorbuigen'' is.

De winning van het gas werd op 15 juli stilgelegd, nadat was gebleken dat de bodem in het gebied rond Franeker door de boringen ongeveer 15 centimeter was gedaald. De maximaal toegestane daling van de bodem was eerder bepaald op 12 centimeter.

Het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn opnieuw gas zal worden gewonnen in het gebied. Volgens de woordvoerder van Economische Zaken loopt er op dit moment geen aanvraag voor een nieuwe vergunning om aardgas te winnen rond Franeker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.