Home

Achtergrond 216 x bekeken 4 reacties

Frans akkoord over lagere melkprijs

De Franse organisaties in de zuivelsector hebben na lange onderhandelingen een akkoord bereikt over verlaging van de melkprijs.

De vergoeding gaat voor november en december omlaag met 25 euro, in januari en februari met 45 euro en in maart met 55 euro, steeds per duizend liter en vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar.

Het akkoord volgt op wekenlange felle acties van de Franse melkveehouders en diverse gespreksronden tussen hun federaties en de cooperaties en zuivelbedrijven. Het akkoord voorziet in 'een neerwaartse aanpassing van de melkprijs voor de veehouders die niettemin rekening houdt met de forse stijging van hun productiekosten.'' Bovendien vinden de partijen dat 'een verbetering van de situatie op de markt voor grote consumentenproducten onontbeerlijk is.' Daarmee richten ze zich vooral op de houding van en prijsbepaling in de grote winkelbedrijven.

De drie grote spelers op de Franse zuivelmarkt willen verder dat er meer duidelijkheid en transparantie komt rond de vaststelling van de melkprijzen. Tot dit voorjaar stelden ze samen elk kwartaal in het economisch overlegorgaan CNIEL een indicatieprijs vast maar dat is sindsdien door de concurrentiedienst verboden. Afgesproken is nu dat er vanaf 1 april een nieuw systeem van indicaties komt 'dat voor de economische partijen de ontwikkeling op de markten en in de prijzen moet verduidelijken'. Ook komt er een 'observatorium voor de volumes' om zo een zo goed mogelijk evenwicht tussen vraag en aanbod van melk te bereiken. Verder willen vooral de veehouders dat er een gedachtenwisseling op gang komt om de waarde van hun melk 'te verdedigen en te verbeteren'.

De meer militante boerenorganisaties Confédération paysanne en Coordination rurale (CR) weigeren zich echter bij een lagere melkprijs neer te leggen. Zij eisen dat de prijzen minimaal op het niveau van vorig jaar gehandhaafd blijven. Of beide organisaties opnieuw acties gaan organiseren, is echter nog niet duidelijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Welke fabrikant van wat voor produkt ook gaat er nu akkoord met een verlaging van de opbrengstprijs van zijn produkt, als de kosten stijgen?
  Dan kan alleen in de landbouw.
  En dan het woord vergoeding, dat zegt al genoeg dat het niet kosten dekkend hoeft te zijn

 • no-profile-image

  vd zanden

  Ook de Franse melkveehouderij zal er aan moeten geloven dat de melkprijs niet in Frankrijk bepaald word maar wereldwijd en naar mijn idee helpt protesteren maar tijdelijk de handel word bepaald door vraag en aanbod net zoals in de andere sectoren allang gebeurd

 • no-profile-image

  michel

  de franse boeren zullen dit snel zat zijn,dit bevordert de ontvolking van het platteland,waar ze in frankrijk juist zo bang voor zijn

 • no-profile-image

  gert

  uitgeknepen melkprijzen voor de boeren,hoelang houden ze dit vol?

Of registreer je om te kunnen reageren.