Home

Achtergrond 211 x bekeken

Fonterra mag leveranciers binden met toeslagen

Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra mag melkveehouders in eigen land een toeslag bovenop de gewone melkprijs betalen om ze te behouden als leverancier.

Dit heeft de Nieuw-Zeelandse mededingingsautoriteit uitgesproken. Concurrenten van Fonterra, zoals Dairy Trade Limited (DTL), hadden klachten ingediend tegen de uitkering van de toeslagen aan boeren. Volgens hen maakte Fonterra, die negentig procent van de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland in handen heeft, met de uitkering van de toeslagen misbruik van haar machtspositie op de zuivelmarkt.

De mededingingsautoriteit oordeelde dat dit niet zo is, omdat Fonterra soms een lagere standaard-melkprijs betaalt aan boeren (alleen aan niet-leden) dan haar concurrenten doen. De toeslagen zijn dus gerechtvaardigd om leveranciers een gelijke melkprijs te kunnen betalen als de concurrenten doen.

Net als FrieslandCampina moet Fonterra vanwege haar machtspositie op de thuismarkt jaarlijks grote hoeveelheden melk beschikbaar stellen aan concurrenten. Het Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie protesteert daar wel tegen, maar tot nu toe vergeefs.

Of registreer je om te kunnen reageren.