Home

Achtergrond 361 x bekeken 4 reacties

Fokwaarde voor robuustheid splijt NVO

Binnen de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) heerst tweespalt over de fokwaarde voor robuustheid.

Zo zijn de vrije leden tegen publicatie van deze waarde, omdat deze volgens hen niet klopt. De zogenoemde vrije leden (die geen lid zijn van fokkerij-organisatie CRV) hebben hun ongenoegen geuit in een brief aan het bestuur van de NVO.

Tijdens de bestuursvergadering heeft voorzitter Geart Benedictus beloten om toch door te gaan met publicatie van de fokwaarde robuustheid. Bestuurlid Gerard Scheepens, van KI-Samen, legde hierop zijn functie neer. "De voorzitter moet de doorslag geven als een stemming onder bestuursleden geen uitsluitsel biedt", vertelt Benedictus. Drie leden van CRV stemden voor, drie leden van overige partijen tegen.

"Niemand kan met deze fokwaarde uitleggen wat een robuuste koe is", zegt Scheepens. "Een aantal bestuursleden is doof voor argumenten waarom de fokwaarde onjuist is."

Het genomen besluit blijft ondanks de ontstane onrust gewoon staan, benadrukt Benedictus. Alleen de leden kunnen tijdens de algemene vergadering eind januari het besluit doen keren. Benedictus vreest dat er ook onder de leden veel verdeeldheid is.

Volgens Theo Hollander van Vereniging Veehouderijbelangen Silvolde is het "100 procent zeker" dat er fouten zitten in de fokwaarde. Hij verstuurde de brief namens de vrije leden. "Als je na constatering van fouten bewust doorgaat met het publiceren van een fokwaarde, roep je om schadeclaims." Dinsdag komen de vrije leden bij elkaar voor overleg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kampen

  Holstein koe is goed genoeg hoor , alleen wel in "balans "houden ; aAa

 • no-profile-image

  Eggerink

  Als je een koe hebt van 1.44 en die krijgt 86 punten. Vul je bij diezelfde koe een hoogtemaat in van 1.52 zakt het aantal punten met 2 of 3.
  Robuustheid is verschuiling van een fokbeleid die jarenlang in Nederland heeft geheerst. TE KLEINE KOEIEN.

 • no-profile-image

  Veldkamp

  dit ben ik met eggerink eens! maar ik heb er nog wel een aanvulling op. niet alleen te kleine koeien zijn er, maar ze zijn ook te smal tegenwoordig. het is bij crv met het sap allemaal smal x smal x smal.

 • no-profile-image

  stevige

  Tijd voor Fleckvieh

Of registreer je om te kunnen reageren.