Home

Achtergrond 203 x bekeken

Fed verlaagt rente tot bijna nul

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, verlaagt het belangrijkste rentetarief naar een bandbreedte tussen de 0 en 0,25 procent.

Daartoe heeft het bestuur van de Fed dinsdag unaniem besloten. Tot dusver bedroeg de rente 1 procent. Met de renteverlaging, die verder gaat dan de meeste analisten hadden ingeschat, hoopt de Fed een verdere verzwakking van de Amerikaanse economie tegen te gaan. Het is de tiende keer in ruim een jaar dat de rente in de Verenigde Staten omlaag gaat.

Veel analisten reageerden opgetogen op het rentebesluit van de Fed. Zij zien het als een positief teken dat de Fed kennelijk bereid is alle beschikbare middelen te gebruiken om de grootste economie ter wereld door de huidige malaise te loodsen. De aandelenmarkten op Wall Street breidden hun openingswinsten na de bekendmaking flink uit.

In een toelichting schrijft de Fed dat de economische omstandigheden sinds de laatste rentevergadering eind oktober verder zijn verslechterd. De werkgelegenheid is gedaald, evenals de consumentenbestedingen, de bedrijfsinvesteringen en de industriële productie. Bovendien is de situatie op de financiële markten nog steeds gespannen en blijft krediet moeilijk te krijgen.

Aan de andere kant is het risico van inflatie flink afgenomen. De Fed verwacht dat de daling van de inflatie van de afgelopen tijd, mede onder invloed van lagere prijzen van olie en andere grondstoffen, de komende maanden zal doorzetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.