Home

Achtergrond

FNV dreigt Unilever met rechtszaak

Vakbond FNV Bondgenoten zegt door voedings- en wasmiddelenconcern Unilever bij de onderhandelingen over een sociaal plan te zijn buitengesloten.

De vakbond dreigt nu met juridische stappen. Dat heeft FNV vandaag bekendgemaakt. Het concern sloot wel een akkoord met vakbonden CNV en De Unie. Het sociaal plan is nodig vanwege een reorganisatie bij een onderzoekscentrum in Vlaardingen, waar 68 arbeidsplaatsen verdwijnen. In totaal worden 121 medewerkers getroffen door de maatregelen, bijvoorbeeld omdat hun baan verplaatst wordt.

De bond heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld. "We zijn gerechtigd aan de onderhandelingen deel te nemen. Bovendien is het aantal FNV-leden op het lab een veelvoud van de twee andere bonden samen.''

Volgens Unilever is bestuurder Lucas Vermaat van FNV vorige week zonder opgave van redenen vertrokken bij een bespreking. "Hij kon ook niet bij een vervolgafspraak aanwezig zijn.'' Unilever wilde naar eigen zeggen de vaart in de besprekingen houden vanwege de kerstdagen. De vervolgafspraak was gepland voor eind vorige week.

Volgens de FNV-bestuurder had hij deze week wel volop tijd. "Ze hadden moeite met onze eis dat we dezelfde voorwaarden wilden als bij het sociale plan voor de drie fabrieken die vorig jaar dicht moesten.'' Vorig jaar zette Unilever bijna vijfhonderd medewerkers op straat bij drie fabrieken in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.