Home

Achtergrond 2 reacties

FAO: maatregelen nodig voor aardappel

Om de aardappelteelt in ontwikkelingslanden te behouden zijn maatregelen nodig.

De teelt moet verschuiven naar hoger gelegen gebieden. Ook moeten wilde aardappelrassen beter worden beschermd, stelt de wereldvoedselorganisatie FAO in het rapport New light on a hidden treasure. Het rapport is de afsluiting van het Jaar van de Aardappel, waar 2008 toe was uitgeroepen door de Verenigde Naties.

Volgens de FAO is de bescherming van wilde aardappelrassen nodig om nieuwe rassen te kunnen kweken. Die moeten beter bestand zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Als dit niet gebeurt, worden grote gebieden in de toekomst ongeschikt voor de aardappelteelt door hitte, droogte en een toename van de ziektedruk.

De aardappel is volgens de FAO een belangrijk voedingsmiddel in veel ontwikkelingslanden. Ook is het voor telers een winstgevend gewas. De aardappel produceert een hogere voedingswaarde per vierkante meter dan rijst of graan. Het is na graan het belangrijkste voedselgewas geworden.

De groei van de aardappelteelt in ontwikkelingslanden stokt echter als gevolg van de economische crisis, stelt de FAO in het rapport. "De stroom aan krediet naar ontwikkelingslanden droogt op. Door de economische teruggang bestaat het gevaar dat de ontwikkelde landen importbarrières gaan instellen voor aardappelproducten. En de boeren krijgen geen krediet voor hun teelt van volgend jaar. Er is meer onderzoek nodig naar de teelt, voedselveiligheid en marktontwikkeling."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  qdfgdf

  die mensen die dat beslissen in de grote kantoren zouden beter een beetje boeren verststand gebruiken.
  hier moeten we ze aan de dieren voederen en daar de mensen laten verhonger
  maar exporteren is te duur zeggen ze
  en ze indie landen leren boeren zal nooit lukken
  ze kunnen daar niet werken.

 • no-profile-image

  gert

  vreemd,dat door de economische teruggang de ontwikelingslanden importbarrieres gaan instellen voor aardappelproducten,of kopen die landen liever wapens voor het geld dat ze nog hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.