Home

Achtergrond 3 reacties

Extra toeslag Campina voor merkmelkboeren

Zuivelcoöperatie Campina geeft haar leden die merkmelk produceren dezer dagen een toeslagcorrectie van 25 procent om de gestegen voerkosten over 2007 te compenseren.

Dit heeft het bedrijf bekendgemaakt. Zo’n 500 leden produceren merkmelk voor Campina. Dit aantal is de laatste jaren redelijk stabiel. "Er komen nieuwe deelnemers bij, maar er zijn ook leden die stoppen met de productie van merkmelk. In z’n geheel stijgt de productie van merkmelk wel. Vooral omdat de bestaande leveranciers hun melkaanvoer verhogen," zegt een woordvoerder van de coöperatie.

Het merkmelkprogramma past blijkbaar niet bij elk type bedrijf of bedrijfsvoering. Boeren die merkmelk produceren voor Campina moeten hun koeien speciaal voer geven. Essentieel onderdeel daarin is de zogenoemde (prijzige) Nutex-brok, die door 25 mengvoerbedrijven wordt geproduceerd, in licentie van het Belgische bedrijf Dumoulin.

Doel van het speciale dieet is het verhogen van de hoeveelheid onverzadigde vetzuren en omega-3 in de melk. De deelnemers aan het merkmelkprogramma krijgen hiervoor in de winterperiode een vergoeding van 1,5 tot 3 cent extra per liter melk. Hoe hoger de hoeveelheid onverzadigde vetzuren en omega-3, hoe hoger de vergoeding. Het behalen van een zo hoog mogelijke vergoeding is echter niet heel eenvoudig. Slechts enkele tientallen van de 500 deelnemers aan het merkmelkprogramma behalen de maximale vergoeding van 3 cent per liter extra.

Campina is heel tevreden over het merkmelkprogramma. Dankzij de verkoop van melk, vla, pap, yoghurt en inmiddels ook botergoud-producten onder merk weet de coöperatie zich effectief te onderscheiden van de huismerken, stelt het bedrijf. De merkzuivel is dus een onderscheidend product, waarmee in de winkel ook een betere marge kan worden behaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  campinaboer

  Als je in 2007 lid bent, en campina betaald over 2007 een extra bonus dan lijkt het me redelijk dat dit voor iedereen geld. Dit moet onafhankelijk zijn van het nog steeds wel of niet lid zijn in 2008

 • no-profile-image

  ex merkmelkboer

  Erg netjes van Campina dat met terugwerkende kracht de merkmelktoeslag verhoogd wordt vind ik als ex merkmelkboer en gelukkig Campina lid.
  Onderstaande gelukkig ex campina-lid en gelukkig ex merkmelkboer heeft met het opzeggen van zijn lidmaatschap ook afstand gedaan van zn rechten en plichten lijkt me zo.
  Wel weer fijn dat hij nog steeds zo gelukkig is.

 • no-profile-image

  gelukkig ex campina-lid

  Ze vergeten er wel bij te vertellen dat je dit geld alleen maar krijgt, als je nog steeds lid bent van Campina. Voor diegene die afscheid hebben genomen van Campina, maar voorheen wel merkmelk leverde blijft de extra uitkering achterwege.
  Dit is toch zeer raar, als lid zijnde moest je aan alle regeltjes voldoen en mocht je niet zomaar tussentijds uitstappen. En nu het campina zelf beter uitkomt laten ze je stikken. Een zeer coöperatieve gedachte

Of registreer je om te kunnen reageren.