Home

Achtergrond

Extra monstername graskuilen door mestwetgeving

Monsternemer Guido Douven van BLGG Oosterbeek toont een graskuilboor met een net geprikt monster.

De monstername van graskuilen loopt ten einde. "We zijn dit jaar wel later dan voorgaande jaren. Dat komt vooral door het late seizoen, waardoor we ook later konden beginnen met de monstername. Daarnaast doen steeds meer melkveehouders mee met de bedrijfsspecifieke excretie voor de mestboekhouding, waardoor we meer kuilen moeten bemonsteren", aldus een woordvoerder van het laboratorium BLGG Oosterbeek. De resultaten van de najaarskuilen zijn nog niet bekend. De voorjaars- en zomerkuilen waren dit jaar van een goede kwaliteit. De zomerkuil had een prima VEM-gehalte, al was het suikergehalte erg hoog en de structuur over het algemeen aan de lage kant. Foto Twan Wiermans

Bij slachterij Van Hattem in Dodewaard was het de afgelopen dagen een drukte van belang vanwege het islamitische Offerfeest. Hier in beeld wacht een groep mannen met briefjes in de hand, waarop het nummer staat voor het af te halen schaap. Bij Van Hattem zijn op maandag schapen geslacht en gisteren stieren. Particulieren en ook winkels reden af en aan bij de slachterij om hun bestellingen op te halen. In het slachthuis werd continu doorgewerkt en werden lange dagen gemaakt. Vandaag verwacht men weer een normale slachtdag. Dan kan het personeel van de slachterij weer even iets bijkomen van de drukke periode in de voorbije dagen. Foto ANP

Trossen Ruländer-druiven wachten in het Duitse Zwarte Woud op de oogst. De vruchten zijn bedoeld voor de productie van ijswijn, een bijzondere wijnspecialiteit. De oogst voor dergelijke wijn kan pas plaatsvinden bij een temperatuur van 7 graden onder nul. Het persen van de bevroren druiven heeft als effect dat de druivensap makkelijker schift van het bevroren water. De gehaltes aan zuren en suikers in de sap en later de wijn wordt dan een stuk hoger dan bij andere wijnen. IJswijn, oftewel Eiswein, is vooral een Duitse specialiteit. Foto ANP

Jan Brouwer (m) van het onderzoeksinstituut PPO en Marlijn Hellendoorn (r) van zaadbedrijf Vandijke Semo bekijken de Japanse haver op het bedrijf van akkerbouwer Hoiting (l). Foto Koos van der Spek

Tachtig jaar is Daan Haak (102) al lid van de ZLTO en haar voorganger ZLM (Zeeuwse Landbouw Maatschappij). De ZLTO eerde hem daarom vandaag in Pilippine. Thuis, in een zorgcentrum in Terneuzen, poseert hij met een schilderij van de boerderij die hij van 1931 tot en met 1984 had bij Hoek. Nu heeft zijn kleinzoon Jos (47) daar een akkerbouwbedrijf. "Mijn opa heeft alles meegemaakt. De crisis waarin hij begon, de goede tijd na de oorlog, het handwerk en de mechanisatie. Hij is een monument. Waar ik best trots op ben", zegt Jos. Voorzover bekend heeft Daan Haak de meeste jaren lidmaatschap van een landbouworganisatie op zijn naam. Foto Wim Kooyman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.