Home

Achtergrond 340 x bekeken 1 reactie

Exportwaarde sierteelt daalt

De exportwaarde van bloemen en planten is sinds het begin van het jaar met 2,4 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Een slechte novembermaand draagt bij aan een lage exportwaarde.

Een lager consumentenvertrouwen, druk op de prijsvorming van bijna alle productgroepen en de blijvend hoge koers van de euro bemoeilijken de afzet. In november kromp de exportwaarde met 5,1 procent tot 373 miljoen euro. Daarmee kwam de totale exportwaarde voor dit jaar uit op 4,9 miljard euro, zo blijkt uit de statistieken van HBAG Bloemen en Planten.

De prijsvorming van praktisch alle productgroepen staat onder druk. Dat heeft ook zijn weerslag op de exportwaarde. Door een te grote aanvoerstijging van bijvoorbeeld potphalaenopsis is de middenprijs hiervoor met bijna 20 procent gezakt. Bij de rozen is er een omslag van hoogwaardiger Nederlandse grootbloemigen naar import, waarvan de inkoopprijs op een lager niveau ligt. Verder staan bij de snijbloemen bijna alle grote producten onder druk.

Duitsland is nog steeds de grootste afnemer, maar nam 3 procent minder af dan vorig jaar. Nummer 2 Groot-Brittanië laat het afweten, het land heeft tot nu toe dit 18 procent minder afgenomen dan vorig jaar.

Groothandelaren zien in de huidige situatie wel kansen. Volgens HBAG kan de sector profiteren van de beoogde handhaving van de koopkracht. Handelaren hopen dat vakanties worden vervangen door de aanschaf van bloemen en planten. Door het lagere prijsniveau komen bloemen en planten beschikbaar voor meer consumenten. Op termijn kan dat de markt verbreden.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Cornelis

    Nou we eindigen dan toch met een goed bericht.De groothandelaren zien kansen.Dat verhaal hoor ik al 25 jaar.Om mij heen zie ik het ene na het andere bedrijf ten onder gaan.De kleine tuinen zijn al opgeruimd. De middelgrote zijn de volgende en veel grote bedrijven zullen in handen komen van de banken.Tuinders zijn hier zelf ook schuldig aan. Produceren ,produceren en maar denken dat de markt dat wel aan kan. De tuinders hebben niet goed in de gaten dat ze eigenlijk als domme melkkoeien fungeren. De bank verdient aan ze , de handel verdient aan ze, de veiling verdient aan ze. Kan mij iemand uitleggen hoe je met een voortdurend zwaar negatief rendement op termijn kunt blijven tuinen ? Doet eens een poging.......

Of registreer je om te kunnen reageren.