Home

Achtergrond

Exportmarkten in de knel

De Vereniging voor de Aardappel Verwerkende Industrie (Vavi) vindt dat de kredietverzekering voor export op peil moet blijven.

Anders dreigen exportmarkten weg te vallen die bij het aantrekken van de economie voorgoed verloren blijken te zijn gegaan. Dat zegt Vavi-voorzitter René van der Linden.

Kredietverzekeraar Atradius heeft begin november van een groot aantal bedrijven de kredietwaardigheid verlaagd of zelfs op nul gezet. Dit vergroot het risico van de export of exporteurs moeten hogere premies betalen voor het verzekeren van hun transacties.

Vavi-voorzitter René van der Linden vindt dit onacceptabel. "De Vavi en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) trekken hierover aan de bel. Wij vinden dat kredietverzekering niet alleen in zonnige economische tijden nodig is. De kredietverzekering moet juist op peil blijven als het economisch tegen zit. Anders vallen exportmarkten weg. Als het straks weer beter gaat zijn die afzetmarkten verloren. Dat moeten we voorkomen."

Verder blijven de gevolgen van de economische crisis beperkt voor de aardappelsector, verwacht Van der Linden. "De voedingsmiddelensector wordt minder hard getroffen dan de auto-, staal- of chemische industrie. Mensen blijven aardappelproducten eten, ook als het economisch minder gaat."

Of registreer je om te kunnen reageren.