Home

Achtergrond 187 x bekeken 1 reactie

Europese topkwaliteit, niet alleen met kerst

Boeren in Europa leveren het hele jaar topkwaliteit. Het is terecht dat de Europese Commissie daar in 2009 extra aandacht aan besteedt, vindt Esther de Lange, lid van het Europees Parlement (CDA).

Wat eten we met de kerst? Dat was een vraag die veel huishoudens bezig heeft gehouden. De Nederlandse consument laat zich meer dan andere Europeanen leiden door de prijs. Begrijpelijk uiteraard, in deze economisch moeilijke tijden. Maar ook kwaliteit en exclusiviteit staan centraal in deze eindejaarsperiode en daar geven we graag iets meer voor uit.

Daarbij vergeten we wel dat Europese boeren niet alleen met kerst, maar het hele jaar door producten leveren van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Wereldwijd stelt de Europese Unie de hoogste eisen aan producenten en producten op het gebied van voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn. Exportproducten voor de Europese markt op zouden ook aan die eisen moeten voldoen.

Op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid lukt dat aardig. De EU weert hormoonvlees uit de Verenigde Staten. En mede onder sterke druk van het Europees Parlement kreeg Brazilië het afgelopen jaar te maken met een exportstop voor rundvlees, omdat de identificatie en registratie van runderen niet op orde was, terwijl delen van het land kampen met MKZ.

Op het gebied van dierenwelzijn, milieu en sociale eisen is het stukken moeilijker om ’gelijke monniken, gelijke kappen’ te eisen van onze handelspartners. Tot nu toe is de Europese Unie de enige die dergelijke nontrade-concerns via de WTO wereldwijd geregeld wil zien.
Het is dus van doorslaggevend belang consumenten te informeren over de hoogstaande kwaliteit die Europese producenten op deze terreinen leveren. De Europese Commissie wil in 2009 met voorstellen hierover komen.

Een Europees herkomstlogo kan dan een mogelijkheid zijn. Dan weet je immers zeker dat een product volgens die hoge Europese eisen is geproduceerd. Natuurlijk kleven er ook potentiële nadelen aan een dergelijk EU-logo. Zit de consument erop te wachten? Wie controleert het? Hoe voorkom je extra administratieve lasten? Zetten we meteen ook de schaar in het huidige woud van logo’s en keurmerken?

Een gedegen discussie is nodig voor er besluiten genomen worden. Het is echter terecht dat Europa de hoge eisen waaronder onze producenten landbouwproducten van topkwaliteit leveren in 2009 extra in de kijker zet.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @mevr. Esther de Lange.
  Hoewel ik uw initiatief positief beoordeel, is echte winst te behalen als uw Europees Parlement, in samenspraak met mevr. Neelie Kroes, zich inhoudelijk zou gaan bezig houden graaicultuur in de voedselketen. Als u daadwerkelijk op korte termijn dierwelzijn, voedselveiligheid en milieu naar een hoger niveau wilt tillen, en daarbovenop de kosten voor de consument wilt drukken, dan zou de focus moeten liggen op een rechtvaardige verdeling van de marge's en verantwoordelijkheden in de voedselketen. Het is in de financiële wereld alom bekend, dat de hoogste rendementen behaald worden in de food sector. Helaas gaat dit alsmaar meer over de ruggen van de producenten en consumenten.
  Als uw Parlement geen halt toeroept aan deze alsmaar groeiende machtspositie van de voedingsindustrie, dan vrees ik dat op enig moment uw parlement in daadwerkelijke zin dusdanig wordt beperkt, dat de uiteindelijke politieke macht niet langer bij uw Parlement
  ligt, doch bij de voedselindustrie. Ik wens u een goed 2009 toe, met veel wijsheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.