Home

Achtergrond 247 x bekeken 13 reacties

'Europees geld anders verdelen over boeren'

PvdA Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens wil dat de 800 miljoen euro die jaarlijks vanuit Brussel naar de boeren gaat, anders wordt verdeeld.

De zogeheten bedrijfstoeslagen zijn gebaseerd op wat de agrarische bedrijven in het verleden produceerden en zijn niet gekoppeld aan enige tegenprestatie, zei Waalkens bij de behandeling van de landbouwbegroting. Hij wil toe naar een "basisfinanciering'' per hectare.

Boeren die zich meer inzetten voor natuur, landschap, milieu of dierenwelzijn dan de wet voorschrijft zouden daarbovenop nog een bedrag kunnen krijgen. "Waterberging, natuurbeheer, koeien in de wei, biologisch boeren en landschapsbescherming zijn van publiek belang", aldus Waalkens.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Maak de reactie niet te lang Frank dat komt de discussie niet ten goede

 • no-profile-image

  gert

  dus economisch belang telt niet meer bij Waalkens,ja waar maken we ons nog druk om in Nederland

 • no-profile-image

  frank

  Laat ik eerst zeggen dat ik geen hekel aan boeren heb en dat ze ook moeten werken voor brood op de plank. Dat er ook boeren zijn die aan een bedrijf waar ze goed mee verdienen daar nog niet te vreden mee zijn en nog groter willen worden dan lijken ze op de hoge heren in het westen die we al genoeg hebben in nederland.
  Verder blijkt uit jou schrijven dat je ook al niet veel voor de natuur over hebt. Waar kunnen jou kinderen of familie later nog van genieten ? beton en mono culturen. Het enige wat ik met mijn verhaal wil bereiken is dat de boeren eens nadenken over hun handelen en doen en laten idem dito geld dit ook voor de gemeenten en de waterschappen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De landbouw is de prostitueé geworden van de samenleving

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Waalkens kletst weer eens uit zijn nek voor eigenbelang. De toeslagen uit het verleden waren ter inkomenscompensatie. Dit omdat de prijzen voor de grondstoffen zo laag waren geworden dat gevreesd werd voor totale leegloop van het platteland. En dat resulteerde dan in een echte voedselcrisis. Dit moest natuurlijk voorkomen worden. De boeren moesten genoeg krijgen om niet over de kop te gaan, maar te weinig om van te ondernemen. Zo hou je ze braaf, dat wist pastoor vroeger al.
  En Waalkens haalt zijn inkomenscompensatie mooi in het veilige Den Haag, dicht bij de schatkist. En dat is veel gemakkelijker; geen afrekening op prestatie, dik salaris en goed pensioen.
  Ronduit genant hoe die man preekt voor eigen beurs over de ruggen de echte landbouwers.

 • no-profile-image

  gert

  de efteling wil ook nog uitbreiden ,dat is ook van publiek belang,waalkens maak van nederland een groot pretpark !

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Frank, je haalt nostalgische gevoelens bij me boven.
  Vroeger lekker mik halen bij de bakker om de hoek, nou hebben we de supermarkt omdat de consument alleen maar goedkoop wil en de bakker kopje onder ging.
  Ook de vriendelijke slager waar ik een schijfje worst van kreeg die mis ik, hij moest sluiten omdat de consument de kwaliteit niet meer waardeerde en voor de laagste prijs ging. De mega stores rukten op. Lekker schaatsen op de plas, helaas moest er een woonwijk komen.
  En de heerlijke landwegen waar je met je fietje door de plassen kun rijden moesten zo nodig van asfalt worden voorzien omdat de auto's zo vies werden.
  Ja Frank, ik kan dit verhaal langer maken dan dit van jou, want ik mis veel meer dan jij de boeren kunt aanrekenen.
  Ik heb er wel ontzettend veel moeite mee dat zulke verhalen als die van jou de zaak van één kant belichten en een vrijbrief zouden moeten zijn.
  Ik heb verder ook weinig behoefte meer om hier uitgebreid op in te gaan.

 • no-profile-image

  dirk

  No Farmers No Food

 • no-profile-image

  gert

  Waalkens; verdeel en heerspolitiek !

 • no-profile-image

  .

  Frank,

  Blijkbaar zit je erg in je maag met je heggewallen en je in je jeugd al opgemerkte 'biodiversiteit'. We kunnen slechts constateren dat natuurgebieden vroeger onbruikbare stukken landbouwgrond waren, dat er toen veel meer landbouwgrond beschikbaar was, dat toen veel milieubelastender middelen werden gebruikt en dat niemand toen een boodschap had aan broedvogels e.d. Wel dat er toen inderdaad een grotere verscheidenheid bestond qua fauna en flora (is dit wel zo?). Daar is middels het monster EHS hard aan gewerkt. Uitgestrekte natuurgebieden zouden een goede bijdrage moet leveren aan de door jou gewenste biodiversiteit. Resultaat: blijkbaar nihil. Schaalvergroting vindt je een normaal verschijnsel, maar uit je schrijven blijkt dat je het toeschrijft aan een soort onmetelijk winstbejag van boeren. ???
  Zwam lekker verder op een andere site s.v.p.!!!

 • no-profile-image

  Koekkoek

  Waalkens weet wel waar het geld naar toe moet, naar HEMZELF en zijn biologische vriendjes.
  Dat hij zelf een paar knechten op zijn "biologische" boerderij heeft lopen en dus zelf niet 7 dagen in de week wil te werken zegt al genoeg. Alle boeren doen het verkeerd in zijn ogen, alleen zijn eigen bedrijf is het ideaal zoals het volgens hem hoort.
  Dat andere boeren van goede wil met natuurbeheer raar op de koffie komen door fouten in administratie of niet mogen maaien terwijl het wel nodig is interesseert dit soort milieufreaks niet, ze denken in lettertjes en cijfertjes en mooie gladde praatjes.

 • no-profile-image

  gerrit

  tuinkabouter

 • no-profile-image

  frank

  Ik vind het een goed plan. De boeren van tegenwoordig zijn geen mensen meer die zich druk maken om de natuur enkele uitzonderingen daar gelaten. De boer van tegenwoordig is meer een persoon die zich bezig houdt met nummers en niet met dieren hoe meer beesten hoe meer gewin idem dito met de landbouwers hoe groter hoe meer gewin. Als ze een bedrijf hebben waar ze goed van leven kunnen dan is het nog niet genoeg dan moeten ze nog groter worden. Wat ook weer ten koste van de natuur gaat kijk maar hoe het landschap verschraalt steeds minder heggenwallen bomen zijn lastig geven schaduw en bladval, er is steeds minder biodiversiteit kijk en luister maar naar de dieren die er nog zijn. Vroeger hoorde je de bostortel overal roepen de geelgors de kievit,de wulp, gruto,patrijzen, fazanten,wielewalen,grote lijster enzv nu hoor je alleen nog de merel en de vink kraaien en meeuwen zijn er bij de vleet.
  Ook gaat het met de vlinders bijen en hommels niet goed dit heeft mijns inziens ook te maken dat tegenwoordig alle overhoeken en randen worden gemaaid en omgebouwd. Kijk maar naar de slootkanten en bermen die maaien of spuiten de boeren gewoon mee want dan zaait het kruid zich tenminste niet uit over de akkers tevens word er zo kort tegen de slootbermen aangebouwt dat er nog geen kruid kan blijven staan en dan praat ik nog niet over sloten die dicht gebouwt worden zodat ze weer een stukje bouwgrond erbij hebben en nog makkelijker op hun akker kunnen komen en het waterschap het waterpeil maar laag houden om de grond droog te houden !! dit zijn/waren dan vaak ook de laatste plekken waar deze dieren beschutting en voedsel kunnen vinden in deze monoculturen.
  Hier is of zijn ook de waterschappen en de gemeenten schuldig aan. Verder is het ook zo als er een keer een haas of fazant zit dan moet die afgeschoten worden door de jagers want de boeren hebben hun bunders verpacht aan de jagers voor een paar euro,s zodat de laatste paar dieren die het maaien, sleepen,bouwen enzv overleeft hebben ook nog afgeschoten worden. Ik zelf heb als kleine jongen nog bij een mooi boerengebied gewoont waar nog veel heggenwallen stonden en er heldere sloten waren met een grote biodiversiteit en waar ook stukken grond van vier hectaren in lagen dus ook niet echt kleinschalig en waar de boeren nog konden genieten van de natuur en het leven zelf. Ik begrijp best dat de boeren wat aan schaalvergroting moeten doen en met de tijd mee moeten. Maar moet daarom alles wat met de natuur te maken heeft waar ze een beetje last van hebben weggehaald of vernietigt worden ? of tegen gewerkt worden b.v de EHS. Dit verhaal komt niet zomaar van mij vandaan ik heb in de loop van de jaren op het platte land waar ik zelf ook woon al deze dingen meegemaakt en maak nog steeds mee dat als er een boompje of struikje in de weg staat het gelijk met de grond gelijk gemaakt word en ook verdwijnen er nog steed heggenwallen ook komen de jagers hier om de laatste hazen en fazanten weg te schieten terwijl er bijna niets zit. Ik zelf heb ook een jacht diploma en heb zelf enkele jaren gejaagt maar ben er mee gestopt daar deze dieren hier maar weinig overlevingskansen hebben omdat het biotoop van deze dieren hier in deze monocultuur weinig draagkracht heeft.
  Als we niet de kant van biologisch boeren opgaan eten we alleen nog maar voedsel dat vervuilt is door chemische stoffen en dan ook maar vragen waar komt al die kanker toch vandaan ?
  Mijns inziens moet de regering hier goed op inspelen door de boeren biologisch te laten boeren en de produkten die ze leveren voor een goede normale prijs af te kunnen zetten in eerste instantie op de NL markt en de rest naat het buitenland. Alles wat de NL boer kan telen, verbouwen en fokken ( vlees ) mag dus in eerste instantie ook niet ingevoerd worden of het moet ook biologisch zijn, wat de andere EU lidstaten misschien ook aanzet om meer biologisch te gaan werken. Zodat we als we wat eten er ook van kunnen genieten en er geen blaren van in de mond krijgen en dat we alles moeten schillen.
  Wat ik ook jammer vind is dat de jeugd al die dingen van de natuur niet of misschien nooit zal missen, waarom niet gewoonweg omdat ze het nooit gezien of meegemaakt hebben.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.