Home

Achtergrond

Europees Hof: boete Frans vleeskartel terecht

Vier Franse boerencoöperaties en één Franse slachterij-organisatie hebben in 2003 terecht een boete gekregen van de Europese Commissie voor het maken van kartelafspraken.

Het Europese Hof van Justitie heeft de organisaties vandaag in een beroepszaak in het ongelijk gesteld.

De Commissie had de vijf organisaties, plus nog een slachterij-organisatie, in april 2003 een boete van samen 16,7 miljoen euro opgelegd voor het maken van prijsafspraken en afspraken om de import uit andere EU-lidstaten te beperken.

De afspraken waren eind 2001 gemaakt in het licht van de BSE-crisis. Dat laatste gold voor de Commissie als verzachtende omstandigheid: de boete was 60 procent lager dan normaal.

Niettemin gingen de zes in beroep tegen de boete. Het beroep van één slachterij-organisatie werd in 2004 niet ontvankelijk verklaard. De rechtbank stelde eind 2006 de Commissie in het gelijk, maar tekende wel aan dat de korting 70 in plaats van 60 procent had moeten bedragen. De boetes van de vijf resterende bezwaarmakers werden daarop verlaagd.

De vijf stapten daarop naar het Hof, dat vandaag echter al hun claims afwees. De Commissie is blij dat nu een punt achter deze zaak kan worden gezet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.