Home

Achtergrond 5 reacties

Erwten, lupinen en veldbonen niet kansrijk als sojavervanger

Erwten, lupinen en veldbonen zouden een goede vervanging van soja als eiwitbron in veevoer kunnen zijn.

Grootschalige teelt daarvan behoeft echter veel subsidie en levert uiteindelijk te weinig op. Dat concludeert landbouwminister Gerda Verburg in een brief aan de Kamer, op grond van een onderzoek van Wageningen Universiteit. Volgens Verburg kan beter worden ingezet op het verduurzamen van de sojaproductie in met name Zuid-Amerika. De onderzoekers verwachten dat deze de komende jaren fors (25 procent) toeneemt, door de verwachte economische groei in China en Zuidoost-Azië.

Het instrument daarvoor is volgens de minister de zogeheten Round Table on Responsible Soy, waarin bedrijven, landbouw-, natuur- en milieuorganisaties trachten duurzaamheidseisen op te stellen voor de sojaproductie. Critici van deze ronde tafel vinden dat dit overleg veel te weinig voortgang boekt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Guus Geurts

  Nog een toevoeging als reactie op 'simpel, thuis'. Inderdaad moet diermeel zo snel mogelijk terug in het veevoer van pluimvee en varkens, als kanabalisme maar wordt voorkomen.
  Waar alle ruimte wordt gegeven aan ggo's (met bewezen nadelen voor boeren en natuur, en grote risico's op gebied van volksgezondheid), is de politiek enorm doorgeslagen in het verbod op diermeel. Natuurlijk moet dit niet gevoerd worden aan herbivoren zoals rundvee. Maar op dit moment wordt een zeer hoogwaardig en - voor omnivoren - noodzakelijk dierlijk eiwit onnodig verbrand, tot zogenaamde groene energie. Inderdaad heeft dit bijgedragen aan een veel groter aandeel van soja in het veevoer.

 • no-profile-image

  gait

  Al jaren teel ik lupinen, bonen en erwten in combinatie met granen, Het grote voordeel is dat je op deze manier geen stikstof hoeft te geven. Het geoogste materiaal gebruik ik als kippenvoer en dat bevalt prima. Op mijn bedrijf geen soja en helemaal geen g.g.o soja omdat lokale teelt veel beter voor het milieu is.
  Dus de minister praat onzin.

 • no-profile-image

  Patrick

  Dit is inderdaad weer een ongelovelijke gemiste kans.
  Is er dan geen enkele denktank bij LNV en Wageningen Universiteit die de capaciteit heeft om iets verder vooruit te kijken, en denken.
  De minister valt al in een depressie bij nieuwe ideeen en de WUR heeft andere belangen dan onafhankelijkheid, dat is al keihard bewezen.
  Hoezo geen mogelijkheden, hoezo geen kansen voor de landbouw en andere secoren, hoezo geen enorme draagkracht van burgers in Europa, hoezo voor mij het erg belangrijke minder soja voor menselijke productie en dierlijke productie, hoezo enorm meer kans voor behoud van de longen van de Aarde, de regenwouden.
  Hoezo perspectief op minder gentech gedoe. Dit is gewoon een immens beter perspectief in meer ahrmonie en zorg voor de aarde en een toekomst voor nieuwe generaties.
  Hoezo levert het uiteindelijk te weinig op zegt de minister, hoezo GEEN kansen voor een meer duurzame toekomst en een goede boterham voor de landbouw en de boer en enorm veel draagkracht van de samenleving.
  Dit idee moet levend gehouden worden in alle lagen van alle sectoren.

 • no-profile-image

  Guus Geurts

  Dit bericht past precies in het weinig zeggende streven naar duurzame landbouw van deze minister.
  De huidige grootschalige sojateelt (met daarbij de uitbreidende teelt van suikerriet voor Europese auto's) is desastreus voor de landrechten en het levensonderhoud van kleine boeren en inheemse bevolkingsgroeien, de werkgelegenheid in Latijns Amerika, voedselzekerheid en de laatste natuurgebieden. Verder verstoort deze kringlopen van mineralen en zoet water.

  De Round Table lost dit absoluut niet op. Het gaat alleen om vrijwillige eisen, genetische modificatie (dus grootschalige monoculturen) is toegestaan en indirecte effecten van landgebruik worden niet meegenomen. Het is een pure greenwash-campagne bij gebrek aan bindende overheidsregulering. Met haar steun hieraan laat de minister haar werkelijke agenda zien: het faciliteren van een exportgerichte agenda van multinationals ten koste van boeren en de natuur.

  De werkelijke oplossing zou zijn importtarieven op soja, die een kostendekkende erwten-, veldbonen- en lupineteelt in de EU mogelijk maken. Dit hoeft dan geen dubbeltje subsidie te kosten.
  En verder zijn er alleen maar voordelen: boeren hier en daar krijgen een perspectief hun eigen bevolking te voeden voor een eerlijke prijs, het immorele beslag op natuurlijke hulpbronnen in het Zuiden wordt verminderd, kringlopen worden gesloten, we krijgen stikstofbindende planten terug in het Europese bouwplan, en we houden nog een stukje natuur over.
  Inderdaad zullen dierlijke producten wat duurder worden, maar ook dit hoeft niet ten koste te gaan van veehouders. Want ook zij zouden zich vooral op de Europese markt moeten richten voor een kostendekkende prijs, mogelijk gemaakt via productiebeheersing en marktbescherming.
  Zijn er dan geen verliezers? Jawel: de grootgrondbezitters in Latijns Amerika en de internationale agribusiness.

 • no-profile-image

  simpel

  Diermeel.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.