Home

Achtergrond

Efsa: gezondheidsklachten door Iers varkensvlees onwaarschijnlijk

Zelfs een extreem hoge consumptie, gedurende negentig dagen, van sterk met dioxine vervuild Iers varkensvlees, hoeft nog niet te leiden tot gezondheidsklachten.

Dat concludeert de Europese voedselautoriteit Efsa op grond van een kort onderzoek.

De Europese Commissie had de Efsa om een standpunt gevraagd, naar aanleiding van de vondst van hoge gehaltes dioxine in Iers varkensvlees. De bron van de besmetting is veevoer. De Efsa gaat uit van blootstelling vanaf september, toen vermoedelijk de problemen begonnen – vandaar de negentig dagen.

Bij een gemiddelde consumptie van besmet Iers varkensvlees gedurende die periode zou het lichaam met 10 procent meer chemicaliën (zoals dioxine) worden belast; dat heeft geen gevolgen voor de volksgezondheid. Als geen dioxine meer wordt ingenomen, daalt het dioxinegehalte in het menselijk lichaam weer (het lichaam houdt de chemicaliën niet vast).

De norm voor inname (TWI = acceptabele wekelijkse inname) ligt tien keer lager dan wanneer gezondheidsklachten optreden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.