Home

Achtergrond

Eerste graan in West-Europa voor interventie

In Duitsland is gerst aangeboden voor de interventie.

Het is dit seizoen voor het eerst dat graan in West-Europa is aangeboden voor opkoop door Brussel. In Oost-Europa is sinds de opening van de interventie op 1 november al ruim 25.000 ton graan aangeboden. De interventieprijs voor graan ligt deze maand op €102,23 per ton.

Het is niet verwonderlijk dat in Duitsland gerst wordt aangeboden, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "De gerstnotering in Hamburg is gezakt naar 108 euro per ton. Het is voor een Duitse akkerbouwer die in de buurt van een graansilo woont waar interventiegraan wordt opgeslagen interessanter om gerst aan te bieden voor interventie dan het te verkopen op de vrije markt."

Het is een signaal dat het slecht gaat met de graannoteringen, stelt de woordvoerder. "Het graan aanbod enorm is. Bovendien is de oogst in Australië begonnen. Die verdringt de EU van markten dichterbij Australië."

Of registreer je om te kunnen reageren.