Home

Achtergrond 1006 x bekeken 4 reacties

Eén mechanisatiebeurs graag

De machtsstrijd in beurzenland zorgt voor blijvende versnippering. dat is niet goed.

Het is hommeles in beurzenland. De Federatie Agrotechniek, brancheorganisatie van de Nederlandse importeurs en fabrikanten van landbouwmachines, stopt met het ondersteunen van de AgroVak in Den Bosch en de Landbouwwerktuigenbeurs in Leeuwarden.

Even een korte terugblik: tot vier jaar geleden was er elke twee jaar de Landbouw RAI. Dat was dé mechanisatiebeurs in Nederland. Alle Nederlandse fabrikanten en importeurs waren er. Een dag flink sjouwen en je was weer helemaal bij op mechanisatiegebied. Toch besloot de Federatie, onder druk van haar leden, te stoppen in Amsterdam. In plaats daarvan kwamen er twee beurzen. Het ene jaar de al bestaande landbouwwerktuigenbeurs in eerst Zuidlaren, later Leeuwarden. En het andere jaar de AgroVak in Den Bosch. Dat zou goedkoper zijn en er was nu elk jaar een mechanisatiebeurs. De versnippering ging door met de komst van de beurzen van Van der Most in Gorinchem en Hardenberg. Wildgroei in beurzenland en niet in het voordeel van de boer. Die wil gewoon een beurs waar alle mechanisatiebedrijven zijn.

De afgelopen weken werd duidelijk dat de Federatie weer kiest voor één landelijk tweejaarlijks evenement. De opsplitsing blijkt in de praktijk niet goedkoper te zijn. De vraag is alleen nog waar die te houden, hoe (binnen of buiten) en wie het mag organiseren. Het wordt de ultieme testcase voor de Federatie. Ze kan haar leden alleen met argumenten overtuigen allemaal voor die ene tweejaarlijkse beurs te kiezen. En dat wordt lastig, want beursorganisator WTC Expo heeft al bekendgemaakt volgend jaar in Leeuwarden gewoon weer de landbouwwerktuigenbeurs te organiseren.

Zo dreigt het Federatiebesluit uit te lopen op een ordinair machtsspel en dat is niet in het belang van de boer. Die wil gewoon een beurs waarvan hij weet dat iedereen er is. Als elke fabrikant en importeur dát nu voor ogen houdt, moet het goed komen.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Als we nou als bezoekers de kleinere beurzen boycotten dan stoppen ze er vanzelf mee, bovendien komen al die kosten van de beurzen uiteindelijk op het bord van de boer terecht. 1 mechanisatiebeurs in de 2 jaar lijkt mij ruim voldoende. In Amsterdam is het meeste ruimte, maar Utrecht is natuurlijk centraler en als je het dan van 12 tot 21 uur doet (net als bij de vrachtwagens) valt het op de weg ook wel mee. Echt een grote beurs hoeft het niet te zijn, als iedereen er maar staat is het goed, het gaat uiteindelijk toch om de contacten. De echte profs rijden in het andere jaar gewoon even naar Hannover om alles te kunnen aanschouwen. Een buitenbeurs in september zie ik niet zitten, of hij valt letterlijk in het water of figuurlijk omdat we in verband met de oogst geen tijd hebben voor een bezoek.

 • no-profile-image

  Gerard Stamsnijder


  AGROVAK 2010 gewoon in de Brabanthallen.

  Geachte heren Kingmans en Knuivers,

  Eén mechanisatiebeurs graag,
  dan ook,
  Eén landbouw vakblad graag,
  ook handig,
  Één trekkermerk graag,

  Te bekrompen en belachelijk voor woorden.

  AgroVak is een partnership van Brabanthallen, RAI en Expo Management. De Federatie heeft geen enkele zeggenschap binnen de AgroVak. Er is wel overleg met de Federatie, de Federatie heeft ook een Tentoonstellingscommissie (TC) in het leven geroepen, samen met de partners Agrovak en deze TC wordt overlegt over alle aangelegenheden inzake de beurs.
  De Federatie kan dan ook de hand in eigen boezem steken als ze kritiek hebben op de organisatie van zowel de Agrovak als de mechanisatiebeurs in het WTC in Leeuwarden.
  Het is geen ordinaire machtsstrijd binnen beurzenland, maar een machtsstrijd binnen de mechanisatiewereld. Organisatie WTC en organisatie AgroVak, beiden georganiseerd onder auspicien van de Federatie kunnen prima door één deur. maar dat door één deur lukt de leden van de Federatie steeds minder gezien de steeds meer tegenstrijdige belangen. Daarnaast bestaat de Federatie bij gratie van die zelfde beurzen. Organisatoren moeten zich verplichten om zeer hoge afdrachten aan deze club te betalen. De Federatie ontvangt niet alleen van de beide mechanisateibeurzen inkomsten, maar ook van Tuin & Park in Papendal, de VIV, de TKD, de Hortifair, enz. Door deze bemoeienis zijn de organisatoren belemmert om ook derde (goedkopere) buitenlandse partijen op de beurs toe te laten. Nederland is binnen de globale mechanisatiewereld weliswaar zeer klein. Maar door de vooruitstrevendheid van onze boeren is het ook een ontwikkelings- een innovatiegebied bij uitstek.
  Uw berichtgeving is enkel gebaseerd op geruchten, niet op degelijk journalistiek onderzoek. Geen hoor en wederhoor, met deze werkwijze doet u uw abonnees tekort. Daarnaast heeft u de Agrovak schade berokkend, heeft u uw adverteerders, de deelnemers van de Agrovak, volledig verkeerd voorgelicht.

  De hele berichtgeving rondom de Agrovak komt nog in een heel ander daglicht te staan. Immers het is de uitgever Reed business zelf welke in de markt is om de bedoelde buitenbeurs te organiseren.
  Eén mechanisatiebeurs en één agrarisch vakblad, en één speler Reed Business.
  Hoezo onafhankelijk?

  Expo Management, mede organisator AgroVak

  Gerard Stamsnijder (dir)

 • no-profile-image

  Cor

  Welles, nietes. De boerderij redactie moet dit maar eens goed onderzoeken en een artikel over schrijven volgende week. Ik weet nu niet meer wie er gelijk heeft en wat voor belangen er allemaal spelen op de achtergrond. Voor de boer zijn deze machtspelletjes soms niet te volgen.

 • no-profile-image

  Gerard Dekker

  Geachte heer Kingmans,
  In uw terugblik in uw colum over de mechanisatiebeurzen vat u samen dat er tot 4 jaar geleden eigenlijk maar 1 mechanisatiebeurs was en wel de Landbouw Rai. In mijn ogen doet u daarmee de landbouwbeursen die al vele jaren werden gehouden in Zuidlaren (t/m 2005) tekort. Het was Zuidlaren en Amsterdam om en om. Al heel veel jaren! Zuidlaren stond als Landbouwbeurs erg goed bekend tot over de landsgrenzen.

  Plaatsen niet nodig, Meer ter info.

  Vr.gr. Gerard Dekker

Of registreer je om te kunnen reageren.