Home

Achtergrond

Edelherten Terschelling inzet kort geding

De edelhertenimporteurs van Terschelling hebben woensdagmiddag in een kort geding het ministerie van LNV voor de rechter in Leeuwarden gedaagd.

Het departement is gestart met het vangen van de edelherten omdat ze van het eiland af moeten. "De initiatiefnemers zijn het er niet mee eens en willen met het ministerie om de tafel'', aldus hun raadsman woensdag.

Een aantal mannen heeft de edelherten in oktober illegaal losgelaten op het eiland. Nu het ministerie maandag is begonnen met het vangen van de dieren, zijn de mannen bang dat de kosten voor hun rekening zijn. "Ze willen graag meer weten over de gang van zaken. Ook willen ze praten over de mogelijkheid de edelherten op het eiland te houden'', aldus de raadsman.

LNV is duidelijk: "Ze zijn in overtreding geweest door de edelherten naar Terschelling te brengen. Met deskundigen hebben we besloten dat het beter is de beesten van het eiland te halen. De kosten zijn voor rekening van de importeurs'', aldus een woordvoerder.

Edelherten mogen volgens LNV op twee plekken in Nederland in het wild rondlopen: op de Veluwe en bij de Oostvaardersplassen.
De uitspraak wordt begin volgende week verwacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.