Home

Achtergrond

EU vordert half miljard euro landbouwgeld terug

De Europese Commissie vordert bijna € 530 miljoen terug van 15 lidstaten, dat betaald is in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Voor Nederland gaat het slechts om € 5 miljoen. Het geld gaat terug naar het budget van de commissie vanwege tekortschietende controleprocedures of onverenigbaarheid met de EU-regels voor landbouwuitgaven.

De lidstaten van de EU zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het GLB, inclusief betaling en controles. De EC moet erop toezien dat de lidstaten de gelden correct besteden. Mariann Fischer Boel, Eurocommissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling zegt dat de EU hard werkt aan de controle van de landbouwbestedingen. De Europese Rekenkamer constateert in de laatste jaren verbeteringen in het controlesysteem.

De grootste misrekeningen zijn er met olijfolie, waarvoor Italië en Griekenland samen € 190 miljoen kwijt zijn. Griekenland ging ook voor € 67 miljoen in de fout met katoen, zowel in controle als budgetoverschrijding. Groot-Brittannië mag €85 miljoen terugbetalen voor het overschrijden van deadlines, terwijl het ook € 28 miljoen kwijt is op controle van de groente- en fruitsector. Nederland hoeft voor het overschrijden van budgetten slechts € 4,7 miljoen te betalen en voor het overschrijden van deadlines slechts € 0,2 miljoen.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘GLB’

Meer informatie EU Perskamer, 11 december 2008: Commission to recover €528 of CAP expenditures from de Member States.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.